Politica 4 Mai 2011 22:53
Traian Basescu ne-a anuntat ca prietenii americani ne vor de tranzit pentru soldatii si harnasamentele de lupta aferente, care se duc spre razboaiele ce picotesc in Irak si Afganistan si vor sa ne asigure linistea cu o bucata de scut.

CSAT s-a executat, iar binecuvantarea Parlamentului e parfum de roze garantat. Astfel Aeroportul Kogalniceanu si Portul Constanta se inalta la stelele de infrastuctura strategica si pentru noi, si pentru Statele Unite. Mai mult, pe o oarece perioada, "infrastucturile strategice" vor fi folosite si drept garaj/hangar pentru avioane cisterna si avioane de transport, in asteptarea modernizarii "domiciliului" lor obisnuit, undeva in zona Mediteranei.

Aceasta decizie nu are aer de surpriza. A fost doar o avanpremiera a anuntului referitor la pozitionarea elementelor din scutul antiracheta. Pentru ca toata gloria nu putea fi luata de asezarile de litoral, fericirea a cazut pe oltenii de la Deveselu. De fapt, pe o baza aeriana dezafectata, care dispune de un teren generos si in care isi duce viata o unitate militara imputinata de vremurile vitrege, scrie MEDIAFAX.

Hotararile au fost anuntate la foc automat, dupa o sedinta de CSAT foarte expeditiva si asezonata cu prezenta in Romania a subsecretarului la Departamentul de Stat al SUA Ellen Tauscher. Daca adaugam ca vine pe undele inca agitate, provocate de eliminarea lui Ben Laden (anemic receptata la noi) si pe determinarea americana de a continua cu hartuielile antiteroriste, se poate spune ca Romania a fost "pe faza" si s-a achitat bine la capitolele "imagine" si "efect". S-a facut auzita. Bineinteles cu intensitatea adaptata pozitiei sale. Mai aproape de tusa, decat de centru.



    La fel, Romania a marcat pozitiv din postura de aliat, nu de prima mana, dar de nadejde, disciplinat si prompt. Avem acest talent, de a fi de isprava in razboaiele altora fara sa stim, aparent, sa tragem foloasele si pe spuza proprie. Insa, ce-i al nostru, e al nostru: cand e vorba de incaierari de anvergura, stim sa ne tinem obrazul. Obrazul de soldati.
    Citeste si:
    Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
    Război Israel - Palestina:...

    In sfarsit, vom sta bine si la orgoliul local, de vreme ce presedintele a zis ca sef peste scutul din teritoriul oltenilor veseli va fi un roman, care va fi tartore peste cateva duzini de militari de peste Atlantic.

    Tristetea este ca aceasta poveste cu scutul antiracheta ar merita o dezbatere serioasa, animata si cu priza in societatea bastinasa. Dar nu prea are cine sa o duca, cu argumente miezoase, pro si contra. Ce se aude tare si dominant este: "da, sa traiti, ne simtim blagosloviti!". Ceva scepticism si rezerva sanatoase, n-ar strica.

    Desi am primit asigurari ca suntem la zenitul nivelului de siguranta, ramanen la conditia "de tranzit", "temporar" in paienjenisul pretentios al arhitecturii de securitate. Cand ar trebui sa aspiram la ceva mai mult.

    Citeste si:
    Germania va cumpăra un scut antirachetă israelian pentru a se apăra
    Germania va cumpăra un scut...

    Dar cred ca ne place sa stam comod, un pic faliti, dar infasurati in scut, sub blanda lumina albastra din curcubeul alertei (teroriste), mai ales ca noi le dam scut, dar noi nu primim viza!

    Caricatura realizata pentru 9AM de NIC MOLDOVEANU, eJungla.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.