Incapatanarea lui Adrian Severin, care refuza sa demisioneze din postul de eurodeputat in urma unui scandal de coruptie, este tipica pentru politica romaneasca, unde presa adora sa atace politicienii corupti, dar numai rar cu vreun rezultat, comenteaza joi blogul publicatiei britanice The Economist.

"Marele subiect in Romania este soarta lui Adrian Severin, fost ministru de Externe si membru al Parlamentului European. Severin este haituit de presa de la Bucuresti pentru a demisiona din Parlamentul European, pentru ca ar fi luat mita de la jurnalisti ai unui cotidian britanic care pretindeau ca sunt lobby-isti. Alti doi eurodeputati implicati in acest caz au demisionat din Parlament. Severin a fost huiduit in Parlament. Dar refuza sa se clinteasca", scrie The Economist.

Severin a fost eurodeputat inca de cand Romania a aderat la Uniunea Europeana, in 2007. Pana saptamana aceasta, a fost vicepresedintele grupului socialist din PE. Dar luni, la o zi dupa izbucnirea scandalului, Severin a fost fortat sa renunte la aceasta pozitie, iar Martin Schulz, liderul socialistilor, i-a spus sa demisioneze din PE imediat. In Romania, propriul sau partid ameninta sa-l excluda daca "nu face pasul decent".

Dar Severin spune ca nu a facut nimic "ilegal sau contrar oricarui comportament normal" si ca "avem dreptul ... sa lucram in calitate de consultanti politici, singura cerinta fiind sa nu dam informatii confidentiale", potrivit blogului The Economist.

"O asemenea incapatanare este tipica in politica romaneasca, unde presa adora sa atace politicienii corupti, dar rar cu vreun rezultat. Demisii pentru acuzatii de coruptie sunt practic necunoscute in Romania, iar scandalurile referitoare la mita sunt atat de comune ca rar ajung in stirile internationale", conchide publicatia britanica.

  • Presedintele PE: I-am cerut lui Severin sa demisioneze, este cea mai buna solutie in situatia acestuia

Presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a declarat, joi, intr-o conferinta, ca i-a cerut lui Adrian Severin sa demisioneze din functia de europarlamentar, considerand ca aceasta este cea mai buna solutie in situatia acestuia.
Citeste si:
Charles Michel nu va participa la alegerile pentru Parlamentul...
Charles Michel nu va...

"M-am intalnit, astazi (joi, n.r.), mai devreme, cu domnul Severin. L-am sfatuit ca in situatia lui cea mai buna solutie este sa demisioneze din functia de europarlamentar", a spus Buzek.

Intrebat apoi ce i-a raspuns Adrian Severin, Jerzy Buzek a evitat un raspuns. "As vrea sa va rog ...veti vedea ce decizie va lua. Eu l-am sfatuit foarte serios sa demisioneze si acest lucru ar fi si pentru el personal cea mai buna solutie", a raspuns Buzek.

"Daca vrea sa-si limpezeasca situatia - si categoric asta mi-a spus ca doreste - ar trebui sa permita autoritatilor judiciare sa clarifice. Este treaba lor",
a spus Buzek.

El a reiterat determinarea sa de a "proteja integritatea Parlamentului European". "Exista un acord larg pentru o atitudine de toleranta zero fata de un astfel de comportament precum cel mentionat in Sunday Times", a mai spus Jerzy Buzek.

Citeste si:
Inalta Curte a respins contestatia in anulare depusa de Adrian...
Inalta Curte a respins...

El a adaugat ca institutia pe care o conduce este deschisa catre o cooperare deplina cu instantele competente in acest caz. "Ni s-a spus ca este vorba despre autoritatile nationale", a explicat el.

Buzek a atras atentia ca este vorba despre persoane care "au fost alese in mod democratic" si ca in cazul lor intervine si problema imunitatii parlamentare.


Intrebat cat estimeaza ca va dura ancheta in cazul celor trei europarlamentari, Buzek a spus ca nu poate face o estimare. "Este greu de spus. Este absolut necesar contactul cu autoritatile nationale, cu Ministerele de Externe carora ma voi adresa in viitorul foarte apropiat", a spus Buzek explicand ca va cere acestora sa-i comunice daca s-au inceput procedurile in cazul celor trei.
Citeste si:
Eva Kaili a fost demisă din funcția de vicepreședintă a...
Eva Kaili a fost demisă din...

Buzek a anuntat, miercuri, ca va contacta MAE pentru a determina ce actiuni ar putea intreprinde autoritatile judiciare din Romania in cazul lui Adrian Severin, decizia fiind adoptata de Biroul Parlamentului European, reunit in sedinta extraordinara. Presedintele PE nu va contacta insa numai MAE roman, ci si Ministerle de Externe din Slovenia si din Austria, tarile celorlalti doi eurodeputati implicati in scandalul generat de informatiile publicate in The Sunday Times.

  • Presedintele PE: "Toleranta zero in privinta coruptiei eurodeputatilor"

Referindu-se la cazul "bani pentru amendamente", descoperit de Sunday Times, presedintele Parlamentului European a decis toleranta zero in privinta coruptiei.

Doi eurodeputati, austriacul Ernst Strasser si slovenul Zoran Thaler, au demisionat dupa ce au fost surprinsi oferindu-se sa introduca amendamente in schimbul unor sume de bani pentru o firma falsa de lobby, informeaza MEDIAFAX.

Citeste si:
Cântărețul-primar Mircea Rusu, condamnat într-un dosar din anul 2008
Cântărețul-primar Mircea...

Un al treilea europarlamentar implicat in scandal, romanul Adrian Severin, a fost exclus din grupul sau parlamentar, iar in prezent figureaza ca independent in Parlamentul European, desi i se cere demisia.

Jerzy Buzek a declarat ca va supraveghea "onestitatea Camerei" desi eurodeputatul austriac independent Hans-Peter Martin a sustinut ca ar putea fi mai multi europarlamentari implicati.

Citeste si : Socialistii europeni il exclud pe Severin si ii cer demisia din PE


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.