Gaddafi incalca armistitiul si bombardeaza Libia. Guvernul francez anunta interventii militare, conform rezolutiei ONU, in termen de cateva ore.

[UPDATE] Reuters: Atacurile militare asupra Libiei vor avea loc dupa Summitul de la Paris si se vor desfasura in trei etape. Potrivit TF1, vor ataca, pe rand, Franta, Marea Britanie si Canada. Ulterior, vor intra in lupta si SUA, iar in ultima etapa tarile arabe.

Summit international decisiv la Paris, pentru o actiune militara in Libia
: Franta a convocat pentru sambata un summit international pe tema situatiei din Libia la Paris, care ar trebui sa fie decesiv pentru declansarea sau nu a unor raiduri aeriene impotriva regimului colonelului Muammar Kadhafi, dupa ce acesta a anuntat vineri un armistitiu.

  • Libia: Bombardamente la sud-vest de Benghazi

Estul Libiei a fost bombardat de un avion in aceasta dimineata. Cel putin 26 de oameni si-au pierdut viata. Regimul libian sustine ca fortele sale sunt atacate. Zgomotul avionului putea fi auzit in centrul Benghazi, centrul insurectiei libiene. Doi nori de fum sub forma de ciuperca s-au ridicat la mai multi kilometri de centrul Benghazi, urmati de un fulger. [Un ultim avertisment la adresa lui Kadhafi].

Statele participante se intalnesc in cadrul unui summit la Paris, unde se va decide modul in care vor avea loc raidurile aeriene impotriva regimului de la Tripoli. La summit-ul convocat de Franta vor participa reprezentanti ai Uniunii Europene, Uniunii Africane, ai Ligii Arabe si ai ONU. Intrunirea va avea loc la ora 14.30, ora Romaniei.

Gaddafi ameninta: Parisul, Londra si ONU vor regreta orice ingerinta in Libia

  • Regimul libian sustine ca fortele sale sunt atacate la vest de Benghazi

Libia a afirmat sambata ca fortele sale au fost atacate la vest de Benghazi, fieful insurgentilor din estul tarii, afectat de bombardamente intensive, a anuntat agentia oficiala Jana. "Bande ale Al-Qaida ataca unitatile fortelor armate stationate la vest de Benghazi, care respecta armistitiul anuntat de Libia ieri", a afirmat Jana, citeaza MEDIAFAX.

"Aceste bande teroriste au folosit elicoptere si un avion de vanatoare pentru a bombarda fortele armate, incalcand flagrant zona de interdictie aeriana impusa de Consiliul de Securitate"
, a adaugat Jana, citand surse din cadrul Ministerului Apararii. "Acest lucru a determinat fortele armate sa riposteze pentru a se apara", continua sursa, lansand o avertizare la adresa "bandelor teroriste" si cerandu-le locuitorilor din Benghazi sa coopereze.
Citeste si:
Atac armat la o universitate din centrul orașului Praga. 15...
Atac armat la o universitate...

  • Un avion militar a fost doborat

Un avion militar a fost doborat sambata dimineata deasupra Benghazi, bastionul regelilor din estul Libiei, si s-a prabusit la sol, au constatat jurnalistii AFP.
Avionul de lupta, care survola orasul de cateva minute, a aparut pe cer brusc. Acesta a intrat intr-o zona rezidentiala din sudul Benghazi, unde s-a prabusit, provocand o explozie
.

Potrivit jurnalistilor AFP, acesta este un MiG-23. Armata colonelului Muammar Kadhafi dispune de mai multe avioane MiG-23, o aeronava cu geometrie variabila de atac la sol.

  • Haos in Libia

Haosul domneste in continuare in orasul Misrata, aflat in mainile rebelilor. Cel putin 26 de oameni au murit dupa ce fortele pro-Gaddafi au folosit artileria grea impotriva orasului. Confruntarile violente au continuat timp de cateva ore dupa declararea oficiala a armistitiului, rebelii reusind sa alunge armata din Misrata.

Confruntari violente continua sa aiba loc si in estul Libiei. La periferia orasului Ajdabiya, cel putin 3 oameni au murit in timpul confruntarilor cu fortele lui Gaddafi. la Benghazi, rebelii sunt in alerta maxima. Armata libiana inainteaza cu hotarare spre oras, in ciuda promisiunilor guvernului ca soldatii se vor opri la periferie
.
Citeste si:
Sorin Bontea a avut primul job la 16 ani. Nu i-a fost deloc ușor:...
Sorin Bontea a avut primul...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.