Candidatii la alegerile prezidentialele din Peru incearca sa-si castige scaunul folosindu-se de comunitatile gay, deoarece, pentru alegerile prezidentiale din 10 aprilie, o parte dintre candidati au vehiculat posibilitatea legalizarii uniunilor dintre persoanele de acelasi sex.

Oricine trece in perioada aceasta prin Lima sau prin oricare din orasele importante ale tarii ar putea crede ca natiunea andina a devenit o "Mecca" pentru cultura gay. Confuzia vine de la steagurile curcubeu arborate de unele cladiri si vandute pe post de suveniruri. Desi steagul nu este identic cu cel al miscarilor pentru dreputuile comunitatilor de homosexuali si lesbiene, deoarece acesta are o banda in plus alba sau bleu deschis si se pare ca este inspirat dintr-unul peruvian mai vechi, acesta poate induce in eroare pe oricine, scrie Time.com.

Mirajul acesta este sustinut si de faptele "din teren", deoarece, pentru alegerile prezidentiale din 10 aprilie, o parte dintre candidati au vehiculat posibilitatea legalizarii uniunilor dintre persoanele de acelasi sex.

  • Cine este favoritul?

Astfel, favoritul acestei campanii prezidentiale, Alejandro Toledo, care a fost presedinte intre 2001 si 2006, si-a castigat aceasta pozitie dupa ce partidul sau a anuntat ca sustine casatoria civila pentru cuplurile de acelasi sex. "Nu promovam casatoriile (n.r. religioase) intre homosexuali, insa suntem de acord cu cele civile", a explicat Toledo.

Afirmatiile lui Toledo l-au adus pe aceasta in centrul atentiei, uniunile civile pentru cuplurile de gay devenind unul dintre cele mai discutate subiecte in cursa pentru scaunul de presedinte al Peruului. Avand in vedere acest lucru, toate celelalte 13 partide care au candidati ce participa la campania prezidentiala, inclusiv Biserica Catolica (prin traditie, Peru este o tara catolica) au fost nevoite sa adopte o pozitie pro sau contra. [Papa Benedict al XVI-lea, intampinat la Barcelona de comunitatea gay]

Majoritatea celorlalti candidati au adoptat un discurs similar cu cel al lui Toledo, fie declarandu-se de acord cu aceste casatorii atata timp cat cuplurile homosexuale nu au dreptul sa adopte copii, fie spunand ca ideea este interesanta si ca ar trebui reviziuite politicile anti-discriminare.

Un partid mic, Fuerza Social (n.r. Forta Sociala) a dus ideea mai departe si a cerut legalizarea casatoriilor pentru cuplurile gay. Insa, avand in vedere ca, potrivit sondajelor nationale, reprezentantul acestui partid la prezidentiale are numai sanse de numai 1% sa devina presedinte, aceasta propunere nu a fost foarte mediatizata.

Citeste si:
De ce se grăbesc Lora și Ionuț Ghenu să se căsătorească: „Oricum o...
De ce se grăbesc Lora și...

  • Peruvienii nu sunt de acord cu casatoriile intre gay

Cu toate ca partidele spera ca prin aceasta "noutate" legislativa, reprezentantii lor sa-si adjudece scaunul de presedinte, peruvienii nu sunt atat de incantati de idee. Potrivit unui sondaj efectuat in luna februarie, 69,5% dintre peruvieni nu sunt de acord cu legalizarea casatoriilor civile dintre cuplurile de acelasi sex, in timp ce 74,7% nu sunt de acord cu legalizarea casatoriilor religioase pentru cuplurile de gay. Acest rezultat nu ar trebui sa ne mire avand in vedere puterea de influenta a bisericii catolice din aceasta tara.

Recent, preotii catolici au publicat o declaratie in care se spune ca nu numai ca legatura casatoriei este intre un barbat si o femeia, dar ca aceasta este "indisolubila". Aceasta declaratie loveste atat in actuala campanie prezidentiala cat si in legile extrem de liberale din Peru cu privire la divort, care le-au permis presedintilor alesi din 1960 pana in prezent sa divorteze.

Citeste si:
VIDEO Laura Codruţa Kovesi, întrebată dacă va candida la prezidenţiale
 VIDEO Laura Codruţa Kovesi,...

Cu toate acestea, in cazul in care in Peru aceste legi vor fi adoptate, aceasta tara nu este singura din regiune care a legalizat casatoriile civile dintre gay sau cele religioase. Argentina a legalizat casatoriile dintr persoanel de acelasi sex in 2010, in timp ce Columbia si Uruguay au legalizat versiuni diferite pentru casatoriile civile dintre gay. Desi Mexicul ca si tara nu recunoaste casatoriile religioase dintre gay, in Mexico City acestea sunt recunoscute. Astfel, Peru este prima tara unde raspunsul la intrebarea "legalizam ori ba casatoriile dintre persoanele de acelasi sex?", poate determina cine va fi viitorul presedinte.


Citeste si: [VIDEO] Homosexualii romani de pe strazile Berlinului, intr-un documentar german

[VIDEO] S-a inventat Berea pentru Homosexuali


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.