Germania a renuntat la intentia de a cofinanta un proiect comun cu SUA de creare a unei retele de sateliti de spionaj, care a provocat dezacorduri cu Franta, relateaza saptamanalul Der Spiegel.

Germania urma sa contribuie cu cateva zeci de milioane de euro la proiectul HiROS, care prevedea amplasarea pe orbita a sase sateliti de inalta rezolutie, capabili sa identifice, de la inaltimi de 500 de kilometri, obiecte de 50 de centimetri, conform revistei germane, care citeaza surse apropiate de guvernul de la Berlin, scrie MEDIAFAX.

Germania a decis insa, in vara anului trecut, sa renunte la proiect, desi, conform documentelor obtinute de WikiLeaks, un colaborator al ambasadei SUA la Berlin conta, in februarie 2009, pe o finantare germana de 100 - 200 de milioane de euro.

La nivel oficial, satelitii ar fi avut utilizari comerciale si ar fi urmat sa fie folositi pentru prevenirea catastrofelor naturale, dar, in realitate, principalul utilizator ar fi fost serviciile secrete germane BND. "Decizia de a nu finanta proiectul va permite si evitarea nemultumirilor Frantei, care intentioneaza sa lanseze propriul sistem", adauga Der Spiegel.

Cu toate acestea, agentia spatiala germana DLR, care a dezmintit ca proiectul ar avea si o componenta de spionaj, inca mai spera sa obtina finantare pentru reteaua de sateliti.

"In domeniul aerospatial, exista numeroase proiecte care nu se concretizeaza de la prima incercare (...) Proiectul HiROS ar reprezenta o completare ideala pentru sistemul nostru radar si cautam inca modalitati de a-l pune in practica", a declarat Andreas Schutz, purtator de cuvant al DLR.


Conform unor documente obtinute de WikiLeaks si publicate de cotidianul norvegian Aftenposten, SUA si Germania ar dezvolta in secret noi sateliti de spionaj, in pofida opozitiei vehemente a Frantei.

In mod oficial destinat protectiei mediului in domeniul civil - 70 la suta din capacitatea satelitilor urmand sa fie vanduta unor actori privati -, programul ar fi, de fapt, "sub controlul complet" al serviciilor secrete germane (BND) si al Agentiei Spatiale Germane (DLR).

Citeste si:
Prețul Daciei Spring, redus cu 10.000 de euro în Germania. Pornește...
Prețul Daciei Spring, redus...

Notele Ambasadei Statelor Unite la Berlin, citate de Aftenposten, acopera perioada februarie 2009-februarie 2010, sugerand ca anumite tari, "mai ales Franta", au incercat sa submineze proiectul. "Pentru proiectu HiROS nu este prevazuta absolut nicio cooperare cu Franta sau orice alt stat din Uniunea Europeana", ar fi declarat un oficial din cadrul Agentiei Spatiale Germane, Andreas Eckart, citat in limba norvegiana de Aftenposten.

Potrivit cotidianului, satelitii, cu un cost total de peste 205 milioane de euro, ar fi urmat sa intre in exploatare in 2012-2013. In mod oficial, Franta si Germania sunt angajate in programul comun de imagistica spatiala MUSIS (Multinational Space-based System), alaturi de Belgia, Spania, Grecia si Italia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.