Statele Unite si Germania dezvolta in comun si in secret, sub acoperirea unor activitati comerciale, noi sateliti de spionaj, in pofida opozitiei vehemente a francezilor, potrivit unor telegrame diplomatice obtinute de WikiLeaks, publicate luni de cotidianul norvegian Aftenposten.

Proiectul, numit HiROS, consta in construirea unui numar nedeterminat de sateliti de observatie, de inalta rezolutie, capabili sa deosebeasca obiecte de 50 de centimetri, sa trimita imagini catre Pamant mult mai rapid decat satelitii actuali sau sa realizeze fotografii in infrarosu, pe timpul noptii, scrie MEDIAFAX.

In mod oficial destinate unor scopuri de protectia mediului in domeniul civil - 70 la suta din capacitatea satelitilor va fi vanduta unor actori privati -, programul ar fi, de fapt, "sub controlul complet" al serviciilor secrete germane (BND) si Agentiei Spatiale Germane (DLR).

Notele Ambasadei Statelor Unite la Berlin, citate de Aftenposten, acopera perioada februarie 2009-februarie 2010.

De asemenea, rezulta ca anumite tari, "mai ales Fanta", au incercat sa submineze proiectul, prin orice mijloace.

Dar opozitia franceza a fost indepartata de oficiali germani care, tot potrivit notelor, s-ar fi saturat "sa fie manipulati de Franta", criticandu-i practicile comerciale indoielnice si politica de subventii ascunse.

"Absolut nicio cooperare nu este prevazuta cu Franta sau orice alt stat din Uniunea Europeana (UE) pentru proiectul HiROS", ar fi declarat un oficial din cadrul Agentiei Spatiale Germane, Andreas Eckart, citat in limba norvegiana de Aftenposten.

Potrivit cotidianului, satelitii, cu un cost total de 1,6 miliarde de coroane (peste 205 milioane de euro), urmeaza sa intre in exploatare in 2012-2013.

In mod oficial, Franta si Germania sunt angajate in programul comun de imagerie spatiala MUSIS (Multinational Space-based System), alaturi de Belgia, Spania, Grecia si Italia.

Contactate de AFP, Ambasada Statelor Unite la Oslo a refuzat sa comenteze orice informatie legata de WikiLeaks, iar Ambasada Germaniei a redirectionat agentia franceza de stiri catre Guvrnul german, pentru orice comentariu.

Citeste si:
A-76, cel mai mare aisberg din lume, s-a format în largul Antarcticii
Cel mai mare aisberg din lume...

Cotidian de referinta in Norvegia, Aftenposten a obtinut prin mijloace necunoscute, in decembrie, toate cele 250.000 de documente diplomatice de la WikiLeaks, fara sa incheie un acord cu acest site, asa cum au procedat cinci mari cotidiene, si anume New York Times, The Guardian, Le Monde, El Pais si Der Spiegel.


Despre autor:

Academia Catavencu

Sursa: Academia Catavencu


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.