Dupa doua luni de tergiversari, Iranul se declara dispus sa reia negocierile cu Franta, Germania si Marea Britanie pe tema programului sau nuclear, sperand sa evite astfel aducerea acestei probleme spinoase in fata Consiliului de Securitate al ONU. Anuntul a fost primit cu rezerve in UE, deoarece Iranul nu intentioneaza sa stopeze procesul de imbogatire a uraniului la reactorul de la Ispahan, asa cum insista tarile europene si SUA.

Comunicatul, difuzat ieri de Ministerul de Externe de la Teheran, precizeaza ca, "pentru a-si asigura dreptul la tehnologie nucleara pasnica, Iranul este gata sa poarte negocieri fara conditii prealabile cu toate statele membre ale Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), in special cu cele trei mari tari europene". Negocierile au inceput acum doi ani, dar au fost intrerupte in luna august, dupa ce Teheranul a reluat activitatile de imbogatire a uraniului la reactorul de la Ispahan. Ca urmare, AIEA a adoptat, pe 24 septembrie, o rezolutie care, desi nu prevede sesizarea imediata a Consiliului de Securitate al ONU, stabileste conditiile in care dosarul nuclear iranian poate intra in dezbaterea acestui for al Natiunilor Unite.

Raspunzand anuntului facut de Teheran, Ministerul francez de Externe a cerut Iranului "sa faca propuneri constructive in materie de neproliferare". Potrivit unui diplomat occidental citat de AFP, "mingea este in terenul iranienilor, care trebuie sa stie ca negocierile nu vor fi reluate daca reactorul de la Ispahan nu va fi oprit". In opinia sa, autoritatile de la Teheran vor sa convinga Rusia si China ca sunt gata sa negocieze, sperand in acelasi timp ca, prin astfel de declaratii de bune intentii, vor evita o dezbatere in Consiliul de Securitate. Poate fi insa un joc periculos, avand in vedere ca SUA, prin secretarul de stat adjunct pentru Afaceri Politice, Nicholas Burns, au avertizat Iranul ca "risca sa se confrunte cu o presiune diplomatica marita si sa fie din ce in ce mai izolat".

Surse militare britanice, citate ieri de ziarul "The Sun", acuza Gardienii Revolutiei din Iran ca sprijina insurgenta irakiana prin organizarea de instructaje privind fabricarea de explozibili sofisticati. "Instructajele se fac in serii de cate 10, iar la intoarcerea in Irak fiecare dintre insurgenti transmite aceste cunostinte altor 50", sustin sursele. Bombele contin detonatoare cu infrarosu si au ucis pana acum opt militari britanici. Saptamana trecuta, premierul Tony Blair a formulat acuzatii similare, avertizand Iranul sa nu se amestece in Irak.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.