Peste 67.064 de pacienti din Europa sunt inscrisi pe listele de asteptare pentru transplant de organe, dintre care aproape 4.000 mor anual in asteptarea unui transplant, a declarat, la Viena, Guido Persijn, fost director medical al Eurotransplant Foundation.

"In Europa, listele de asteptare ale pacientilor pentru transplant de organe cuprind 67.064 de persoane, iar circa 4.000 dintre acestea mor anual pentru ca nu au ajuns la transplant. Zilnic, 12 pacienti mor pe listele de asteptare in toata Europa. Lista de asteptare cuprinde in total 67.064 de persoane, dintre care 52.000 pentru rinichi, 7.000 pentru ficat si 3.600 pentru inima", a spus Guido Persijn, unul din promotorii activitatii de transplant in Europa si in Romania.

Peste 130 de specialisti din domeniul transplantului de organe din Romania, Austria, Ungaria, Republica Ceha, Slovenia si Macedonia s-au reunit la Viena, la sfarsitul saptamanii, la cea de-a saptea editie a Danubian Transplant Symposium, eveniment organizat de compania Tarus Media sub auspiciile Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj-Napoca, relateaza MEDIAFAX.

In cadrul evenimentului, a fost subliniata importanta colaborarii regionale pentru o mai buna organizare a activitatii de transplant, astfel incat, un numar cat mai mare de pacientii aflati in suferinta sa ajunga la operatie. Totodata, s-au prezentat si ultimele noutati stiintifice, tehnici si modalitati de prezervare a organelor pentru transplant.

Activitatea de transplant din Transilvania a ajuns sa o depaseasca pe cea de la nivel european, prin faptul ca, pentru prima data, numarul de transplanturi de la donator cadavru l-a depasit pe cel de la donator viu
.

La randul sau, prof. Irinel Popescu a sustinut necesitatea unei mai bune organizari a activitatii de transplant, cu formarea mai multor coordonatori de transplant si schimbarea mentalitatii in donarea de organe, astfel incat sa fie atenuata discrepanta dintre numarul de organe disponibile pentru transplant si numarul celor aflati pe listele de asteptare.

Citeste si:
Anchetă la spitalul Fundeni după operația de transplant
Anchetă la spitalul Fundeni...

Urmeaza ca printr-un program finantat si prin fonduri europene, programul SPER, sa fie formati 30 de coordonatori de transplant la nivel national. In prezent, la nivel national exista sase coordonatori de transplant activi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.