Mai multe tari inca ezita sa trimita reprezentanti la ceremonia de inmanare a Premiului Nobel pentru Pace in decembrie, anunta Institutul Nobel, dupa ce China a avertizat tarile care il vor sustine pe disidentul Liu Xiaobo.

"Mai multi ambasadori au cerut amanarea datei-limita" pentru a raspunde la invitatia de participare la ceremonia programata sa aiba loc pe 10 decembrie la Oslo, a declarat Geir Lundestad, directorul Institutului Nobel, citat de AFP.

Institutul Nobel i-a invitat la ceremonie pe toti ambasadorii aflati in functii in capitala Norvegiei. Diplomatii trebuiau sa confirme pana pe 15 noiembrie participarea la eveniment, relateaza MEDIAFAX.

"Unii inca asteapta instructiuni", adauga Lundestad, fara a dezvalui numele tarilor ezitante.


China, care il considera pe Liu Xiaobo drept "un infractor", a amenintat cu "consecinte" tarile care il vor sustine pe disidentul condamnat la 11 ani de detentie pentru subminarea puterii de stat.

Ambasada chineza din Oslo le-a cerut celorlalte reprezentante diplomatice sa nu participe la ceremonie. Insa, in pofida apelului, majoritatea tarilor europene, intre care Franta, Marea Britanie si Germania, precum si Statele Unite au confirmat deja participarea.

Fost profesor universitar, Liu Xiaobo, in varsta de 54 de ani, a fost condamnat pentru ca a participat la elaborarea "Cartei 08", un text care cere democratizarea Chinei.

Dat fiind ca disidentul este in detentie, sotia sa este consemnata la domiciliu, iar despre fratii sai nu se stie daca pot parasi China, Comitetul Nobel risca, pentru prima data in 109 ani, sa nu poata inmana premiul laureatului sau reprezentantilor acestuia, la data traditionala de 10 decembrie.

Cititi si:Premiul Nobel pentru Pace, acordat disidentului chinez Liu Xiaobo

China: Mai multi apropiati ai laureatului Nobel pentru Pace au fost arestati

Citeste si:
Cum alegi ținuta potrivită pentru ceremonia de botez
Cum alegi ținuta potrivită...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.