Ambasadorul UE in Norvegia si diplomati cu rang inalt din mai multe tari membre ale Uniunii Europene intentioneaza sa participe la ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru Pace, in pofida presiunilor exercitate de China, relateaza EUObserver, in editia de sambata.

Biroul sefului diplomatiei europene a precizat vineri ca reprezentantul diplomatic al UE la Oslo, Janos Herman, va participa la dineul de gala organizat in data de 10 decembrie in onoarea disidentului chinez Liu Xiaobo, laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

Herman a primit o scrisoare din partea omologului sau chinez acreditat la Oslo, care i-a solicitat sa boicoteze ceremonia, iar scrisori similare au fost transmise si ambasadelor la Oslo ale majoritatii statelor membre UE, informeaza MEDIAFAX.

"Desigur, fiecare stat in parte decide daca va participa la eveniment. Daca un stat membru sau un numar de state membre cer Inaltului reprezentant sa adopte o pozitie comuna, acesta va discuta subiectul. Dar nu avem astfel de solicitari pentru moment", a precizat purtatorul de cuvant al lui Catherine Ashton.

Ambasadorii Danemarcei, Finlandei, Olandei si Marii Britanii, precum si adjunctul sefului misiunii germane in Norvegia au confirmat deja ca vor participa la eveniment. Franta nu si-a anuntat inca decizia, precizand numai ca va stabili daca participa la dineu inainte de 10 decembrie. Comitetul Nobel norvegian le-a cerut participantilor sa isi confirme prezenta pana in data de 15 noiembrie.

Solicitarea Chinei a provocat iritare la Bruxelles. "Nu China este cea care sa le dicteze statelor membre ce trebuie sa faca. Este o tactica tipica de intimidare chineza", a declarat o sursa diplomatica europeana.

Liu ispaseste o condamnare la 11 ani de inchisoare si nu va putea fi prezent la Oslo la ceremonia de decernare a premiului.

Cititi si: Cum poate genera cenzura si arestari un Premiul Nobel pentru Pace?

Liu Xiaobo a dedicat Premiul Nobel pentru Pace victimelor din in Piata Tiananmen


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.