Presa oficiala din China a condamnat atribuirea premiului Nobel pentru Pace lui Liu Xiaobo, in timp ce disidentii care sarbatoreau aceasta recompensa au fost arestati.
In timp ce organizatiile pentru apararea drepturilor omului au salutat acordarea acestui premiu intelectualului detinut, politia a arestat zeci de sustinatori ai lui Liu Xiaobo care sarbatoreau vineri seara aceasta recompensa, a afirmat organizatia Aparatorii drepturilor omului din China (CHRD), cu sediul la Hong Kong.

[Mai multe Guverne, ONG-uri, Dalai Lama, dar si Barack Obama cer eliberarea din inchisoare a lui Liu Xiaobo]


"In timp ce unii s-au reunit in grupuri mici pentru a sarbatori acest eveniment important, cateva zeci de simptizanti ai lui Liu au fost retinuti", a declarat aceasta intr-un mesaj electronic, potrivit MEDIAFAX.

Comitetul Nobel s-a "dezonorat", a apreciat cotidianul oficial Global Times, adaugand ca premiul pentru Pace a fost transformat "intr-un instrument politic in serviciul unor motivatii antichineze".

"Inca o data, Comitetul Nobel si-a demonstrat aroganta si prejudecatile fata de o tara care a facut progrese remarcabile in ultimele trei decenii in domeniul economic si social", potrivit unui editorial care face referire la acordarea, in 1989, a Nobelului pentru Pace liderului spiritual tibetan Dalai Lama, acuzat de viziuni separatiste de Beijing.

"Niciunul dintre cei doi (laureati) nu face parte dintre cei care au contribuit la pacea si dezvoltarea Chinei in ultimele decenii", continua publicatia, care depinde de Cotidianul Poporului, oficiosul Partidului Comunist Chinez.

"In mod evident, premiul Nobel pentru Pace din acest an este facut pentru a irita China",
continua editorialul, "dar nu va reusi" si China va rezista tentativelor care urmaresc sa "ii impuna valorile occidentale".

Citeste si:
Laureatul Premiului Nobel pentru Pace in 2010 a fost eliberat
Laureatul Premiului Nobel...

Liu Xiaobo, in varsta de 54 de ani, ispaseste in prezent o pedeapsa de 11 ani de inchisoare pentru "subminarea puternii de stat" dupa ce a fost unul dintre autorii Cartei 08, un text care cere o China democratica. [Premiul Nobel pentru Pace, acordat disidentului chinez Liu Xiaobo]

Potrivit cnn.com, pe Internet, cautarile cu "premiul Nobel pentru Pace" sau "Liu Xiaobo" nu dadeau niciun rezultat, iar vineri seara mesajele telefonice care contineau numele lui Liu nu ajungeau la destinatie. Reportajele televiziunilor straine, cum ar fi CNN sau TV5, despre noul laureat al premiului Nobel pentru Pace erau cenzurate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.