Disidentul chinez aflat in detentie Liu Xiaobo, laureatul Premiului Nobel pentru Pace din 2010, a dedicat aceasta distinctie mortilor de la Tiananmen, a anuntat duminica ONG-ul Human Rights in China, cu sediul la New York, care a contactat-o pe sotia acestuia dupa ce vorbit cu el,

"Acest premiu este dedicat sufletelor pierdute la 4 iunie", i-a spus Liu Xiaobo sotiei sale, Liu Xia, referindu-se la miscarea democratica din Piata Tiananmen, la Beijing, declansata de studenti in 1989 si reprimata de regimul comunist chinez, scrie MEDIAFAX.

Human Rights in China (HRIC) a precizat ca aceasta este singura intalnire pe care Liu Xia a putut-o avea cu sotul ei, detinut la Liaoning, in nord-estul Chinei.

Potrivit HRIC, "intalnirea a durat aproximativ o ora". Liu Xiaobo i-a spus sotiei sale ca persoanele moarte la Tiananmen si-au dat viata "pentru pace, libertate si democratie".

"Cand intalnirea s-a incheiat, el plangea", a adaugat HRIC.

De asemenea, HRIC confirma, in acelasi comunicat, ca dupa ce l-a vazut pe sotul ei, Liu Xia s-a intors la Beijing, unde a fost consemnata la domiciliu.

"Agenti ai securitatii statului o impiedica pe Liu Xia sa contacteze presa sau prietenii. I s-a spus ca daca vrea sa paraseasca domiciliul, se poate deplasa numai sub escorta, intr-un vehicul al politiei",
a adaugat HRIC.

Organizatia americana pentru apararea drepturilor omului Freedom Now a anuntat anterior, duminica, arestarea la domiciliu a lui Liu Xia.

"In prezent, ea este, de fapt, consemnata in apartamentul ei din Beijing",
a declarat Beth Schwanke, consilier juridic in cadrul acestei organizatii.

Potrivit lui Schwanke, dupa vestea acordarii premiului sotului ei, vineri, autoritatile i-au confiscat telefonul lui Liu Xia si au anuntat-o ca este sub arest.

Sotia laureatului Premiului Nobel pentru Pace s-a intalnit cu acesta

Liu Xiaobo, in varsta de 54 de ani, ispaseste o pedeapsa de 11 ani de inchisoare pentru ca a fost unul dintre autorii "Cartei 08", care cerea o China democratica. El a fost condmant pentru "subminarea puterii de stat".

Premiul Nobel pentru Pace, acordat disidentului chinez Liu Xiaobo

Citeste si:
Comitetul Nobel nu vrea ca Liu Xiaobo sa fie reprezentat de Lech...
Comitetul Nobel nu vrea ca...

Premiul Nobel pentu Pace i-a fost atribuit "pentru eforturile sale durabile si non-violente in favoarea drepturilor omului in China", potrivit Comitetului Nobel norvegian.

Cotidianul oficial al partidului comunist chinez, Global Times, a apreciat sambata ca acest comitet s-a "dezonorat" si ca Premiul pentru Pace a fost "degradat intr-un instrument politic in serviciul unor motivatii antichinezesti".

Cum poate genera cenzura si arestari un Premiul Nobel pentru Pace?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.