Comitetul Nobel a respins luni o propunere a liderului istoric al sindicatului polonez Solidaritatea, Lech Walesa, care s-a declarat dispus sa il reprezinte in mod simbolic pe disidentul chinez incarcerat Liu Xiaobo la ceremonia de inmanare a Premiului Nobel pentru Pace, la Oslo, relateaza AFP.

"Nici medalia, nici diploma, nici banii nu sufera in mod deosebit daca raman intre zidurile noastre, asteptandu-l pe proprietarul legitim", a declarat secretarul comitetului Nobel, Geir Lundestad, pentru agentia norvegiana NTB, potrivit MEDIAFAX.

Director al Institutului Nobel, Lundestad este de asemenea influentul secretar al comitetului cu acelasi nume, care trebuie sa ii ghideze pe cei cinci membri in reflectia lor, dar care nu are drept de vot.

  • El a reactionat la afirmatii facute in aceeasi zi de Lech Walesa, el insusi laureat al Nobelului in 1983.

"Sunt dispus sa il reprezint, impreuna cu alti laureati ai premiului Nobel pentru Pace, pentru a atrage atentia opiniei publice asupra faptului ca drepturile omului nu sunt intotdeauna respectate, ca laureatul celui mai important premiu acordat pentru lupta in favoarea libertatii este impiedicat sa vina sa il primeasca", a declarat Lech Walesa pentru AFP.

"Evident, il vom reprezenta in mod pur simbolic, doar in timpul ceremoniei. Medalia, diploma si banii vor ramane la Oslo, in asteptarea lui Liu Xiaobo", a precizat el.

  • In 1983, nici Lech Walesa nu a putut veni sa isi ridice premiul si i-a cerut sotiei sale sa il inlocuiasca, de teama ca nu se va mai putea intoarce in Polonia comunista.

In 2010, prestigiosul premiu i-a fost atribuit disidentului Liu Xiaobo, care ispaseste o pedeapsa de 11 ani de inchisoare "pentru subminarea puterii de stat" dupa ce a semnat "Carta 08", care cere democratizarea Chinei.

Ceremonia in onoarea premiului Nobel pentru Pace in 2010 se va desfasura cu fastul obisnuit la 10 decembrie, in pofida absentei laureatului chinez Liu Xiaobo si a boicotarii ei de catre mai multe tari, intre care China.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.