Autoritatile chineze au arestat mai multi disidenti apropiati de Liu Xiaobo, dupa ce acesta a primit Premiul Nobel pentru Pace, anunta rude ale victimelor revoltei din 1989.

In ultimele zile, mai multi activisti prodemocratie au disparut in mod inexplicabil, telefoanele mobile sunt inchise si sunt detinuti in locatii necunoscute, explica Zhang Xianling, unul dintre membrii asociatiei Mamele din Tiananmen, transmite MEDIAFAX, citand AFP.

Printre persoanele retinute se numara Ding Zilin, liderul organizatiei, precizeaza Zhang. "Condamnam vehement arestarea lui Ding Zilin. Este vorba de o crima. Protestam cu forta, cerem eliberarea rapida a lui Ding Zilin", adauga Zhang.

De patru zile, membrii asociatiei incearca in van sa ia legatura cu Ding Zilin si cu sotul sau, Jiang Peikun.

Si Jiang Qisheng, un scriitor apropiat de Liu Xiaobo, a disparut de peste o saptamana si probabil este in detentie, precizeaza Zhang Xianling.

Liu Xiaobo, un disident detinut in provincia Liaoning (nord-est), este primul chinez care a primit Premiul Nobel pentru Pace. In varsta de 54 de ani, acest intelectual ispaseste o pedeapsa de 11 ani de inchisoare pentru ca a fost unul din autorii Cartei 08, un text care solicita democratizarea Chinei.

Peste 600 de chinezi - profesori universitari, activisti pentru drepturile omului si avocati - au semnat o scrisoare deschisa in care cer democratizarea Chinei, eliberarea lui Liu si a altor detinuti politici.

Cititi si: Premiul Nobel pentru Pace, acordat disidentului chinez Liu Xiaobo

Liu Xiaobo a dedicat Premiul Nobel pentru Pace victimelor din in Piata Tiananmen

Comunismul "se clatina" in China


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.