Un grup de politicieni din cadrul Partidului Comunist Chinez cer sa se puna capat restrictiilor impuse libertatii de exprimare, intr-un nou semn al unei dezbateri interne despre reforma politica in aceasta tara.
Potrivit Wall Street Journal, scrisoarea, semnata de 23 de politicieni batrani, majoritatea cunoscuti ca reformatori, intre care si un fost redactor al publicatiei partidului, Cotidianului Poporului, a fost indepartata imediat dupa ce a fost postata pe un site chinez de microblogging, marti. Insa, aceasta continua sa circule in afara cenzurii impusa in China pe Internet.

Doi dintre semnatari au confirmat pentru Wall Street Journal ca scrisoarea este autentica, iar unul s-a referit la un recent discurs al premierului Wen Jiabao, in care acesta milita pentru o reforma politica, relateaza MEDIAFAX.

"A fost initiata de altii, la sfarsitul lunii trecute. Eu nu am nicio cunostinta despre computere. Am citit proiectul si mi-am exprimat acordul cu continutul acestuia. Problema curenta este ca presa a fost controlata prea strict",
a declarat Li Rui, unul dintre semnatari si fost secretar al lui Mao Zedong. "Este greu de spus" ce efect va avea scrisoarea, "desi Wen Jiabao a pledat pentru o reforma politica..." a mai spus Li Rui, moment in care convorbirea s-a intrerupt.

"Am scris o asemenea scrisoare pentru ca nivelul libertatii de exprimare este departe de ceea ce prevede prezenta Constitutie"
, a declarat Jiang Ping, fost decan al Universitatii Chineze pentru Stiinte Politice si Drept, care se afla printre cei 23 de semnatari.

Publicarea scrisorii are loc in contextul in care partidul unic se pregateste pentru o reuniune extrem de importanta de trei zile, care incepe vineri, in cadrul careia se asteapta ca politicienii sa discute, intre altele, despre reforma politica. Aceasta a fost publicata, de asemenea, la scurt timp dupa acordarea premiului Nobel pentru Pace lui Liu Xiaobo, un dizident chinez incarcerat, in decembrie 2009, pentru redactarea unui manifest in care face apel la acordarea libertatii de exprimare si introducerea sistemului democratic multipartid.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.