Cel putin 65 de persoane si-au pierdut viata si alte zeci au fost ranite vineri, intr-o noua eruptie foarte puternica a vulcanului indonezian Merapi, care a provocat panica in mijlocul noptii, transmite AFP.

[UPDATE]

Un bilant ulterior al eruptiei vulcanui indonezian Merapi aprovocat moartea a 65 de persoane, numarul total al victimelor provocate de eruptii pana in prezent ridicandu-se la peste 100, in timp ce zona din jurul vulcanului este acoperita de cenusa vulcanica.

Aceasta eruptie este "cea mai puternica" de cand vulcanul cel mai activ din Indonezia a intrat in faza de eruptie, la 26 octombrie, a declarat Surono, vulcanologul insarcinat cu monitorizarea sa.

Serviciile de urgenta au mentionat 54 de decese confirmate vineri la pranz. Acest bilant este provizoriu, pentru ca "anumite zone sunt inaccesibile din cauza emanatiilor toxice", a subliniat Banu Hermawan, un purtator de cuvant al primarului din Yogyakarta, oras situat la aproximativ 30 de kilometri de vulcan, scrie MEDIAFAX.

Dupa 26 octombrie, 98 de persoane si-au pierdut viata din cauza norilor de cenusa si a materiilor piroclastice care ies cu regularitate din craterul aflat la o altitudine de 2.914 metri, in mijlocul unei regiuni extrem de populate din centrul insulei Java.

Peste 100.000 de locuitori au fost evacuati pana in prezent din satele din apropierea vulcanului. Numarul va continua sa creasca, dupa decizia luata vineri de autoritati de a extinde "zona periculoasa" de la 15 la 20 de kilometri, pornind de la varf


Vulcanul Merapi, considerat cel mai periculos din Indonezia, erupe o data la patru-cinci ani. Aproximativ 70 de eruptii au fost semnalate dupa secolul al XVI-lea, dintre care una devastatoare in 1930, cand 1.400 de persoane si-au pierdut viata.

Noua eruptie, care a inceput putin dupa miezul noptii, a devastat satul Argomulyo, aflat la o distanta de 18 kilometru de crater. "Locuintele au fost arse de nori de cenusa si nori arzatori. Numerosi copii au murit", a afirmat Teguh Dwi Santosa, un medic politist.

Fuga locuitorilor si operatiunile de evacuare au provocat "scene de haos" in mijlocul noptii, potrivit unui oficial din serviciile de urgenta, Widi Sutikno. "Toate mijloacele de transport disponibile au fost utilizate pentru a aduce oamenii la adapost", a adaugat el.

Citeste si:
Nor toxic deasupra României: „E un fenomen extrem de violent”. Cum...
Nor toxic deasupra României:...

In apropiere de Yogyakarta, situatia devenise dificila vineri dimineata. In centrele de primire, instalate in cladiri apartinand municipalitatii sau bisericilor, "refugiatii sunt foarte ingrijorati si dezorientati, mai ales copiii", a subliniat o scriitoare franceza, Elisabeth Inandiak, instalata de mai multi ani in regiune.

In timpul unei vizite pe teren, presedintele indonezian Susilo Bambang Yudhoyono a cerut persoanelor evacuate "sa aiba rabdare", avertizandu-le ca faza eruptiva poate dura mai multe saptamani.

Aeroportul din Yogyakarta a fost inchis vineri dimineata, dar ar urma sa fie redeschis in cursul zilei, potrivit unui purtator de cuvant al Ministerului Transporturilor, Bambang Ervan.

Autoritatile fac apel la piloti sa respecte o zona de excludere aeriana de cel putin 12 kilometri in jurul vulcanului.

Citeste si:
Vulcanul Energy, sursă de litiu pentru vehiculele electrice produse...
Vulcanul Energy, sursă de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.