Norvegia a cerut in mod oficial explicatii din partea Ambasadei Statelor Unite la Oslo care, potrivit presei, ar fi supravegheat si inregistrat datele a sute de persoane in aceasta tara scandinava, in mod ilegal, in ultimii zece ani, a anuntat joi Guvernul norvegian.

Potrivit postului de televiziune TV2 Nyhetskanalen, legatia americana a angajat intre 15 si 20 de persoane, inclusiv fosti ofiteri de rang inalt din cadrul politiei norvegiene, pentru a supraveghea, din 2000 si pana in prezent, persoane stabilite in Norvegia, pentru a preveni eventuale atacuri contra intereselor americane, relateaza MEDIAFAX, citand AFP.

Persoane participand la manifestatii ar fi fost fotografiate, iar informatiile lor personale ar fi fost stocate, fara ca acestea sa stie, intr-un fisier informatic special, SIMAS (Security Incident Management Analysis System), potrivit TV2.

  • Intalnire la nivel inalt

Pentru a face lumina in acest caz, Ministerul norvegian al Afacerilor Externe a anuntat ca a organizat o intalnire cu sefii ambasadei americane, inca de miercuri. "Ministerul Afacerilor Externe a cerut informatii asupra a ceea ce s-a facut, pentru a informa autoritatile norvegiene asupra acestui program si pentru a stabili in ce consta acest program", a declarat o purtatoare de cuvant a diplomatiei norvegiene, Marte Lerberg Kopstad.

"Intalnirea nu a adus clarificari asupra acestor probleme si este, deci, important ca toate faptele sa fie puse pe masa", a adaugat ea, intr-un e-mail adresat AFP.

Ministrul norvegian al Afacerilor Externe, Jonas Gahr Stoere, a refuzat, intr-o conferinta de presa, sa "speculeze" asupra autenticitatii informatiilor difuzate de TV2, dar a apreciat ca "daca legile norvegiene au fost incalcate, este grav".

  • Washington: Activitatile au fost efectualte cu acordul autoritatilor norvegine

La Washington, un purtator de cuvant al Departamntului de Stat, P.J. Crowley, a declarat, raspunzand unei intrebari din partea TV2, ca aceste activitati au fost efectuate in acord cu autoritatile norvegiene. Insa, acestea afirma ca nu sunt la curent cu aceste informatii. Nimeni din cadrul Ambasadei Statelor Unite nu a fost disponibil pentru vreun comentariu.
Citeste si:
Parcagiii ilegali fac legea în București. Câți bani câștigă pe zi
Parcagiii ilegali fac legea...

"Norvegia este un prieten si un aliat. Noi suntem pegatiti sa actionam intens pentru a raspunde intrebarilor pe care Guvernul norvegian ar putea sa le aiba asupra unor subiecte", a declarat o purtatoare de cuvant a legatiei, Marit Andersen, intr-un comunicat.

Bjoern Erik Thon, directorul organismului de protectie a datelor, Datatilsyn, a apreciat ca aceste actiuni incalca legea privind protectia datelor personale. "Exista reguli pentru tipul de informatii personale care pot fi colectate in Norvegia, modul in care acestea sunt stocate si cu privire la perioada de stocare. (...) Iar acest cadru de reglementare a fost complet ocolit in acest caz", a declarat Bjoern Erik Thon.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.