Cladirea Parlamentului cecen a fost atacata de rebeli, care au ucis mai multi membri ai serviciului de securitate si au luat ostatici, a anuntat marti un purtator de cuvant al Ministerului de Interene din Groznii, capitala cecena, relateaza AFP.

  • Atacul de la Parlamentul Ceceniei s-a soldat cu cel putin opt morti, dupa omorarea agresorilor

Atacul care a vizat Parlamentul Ceceniei s-a soldat cu cel putin opt morti, cei patru agresori fiind omorati de fortele de ordine dupa ce au impuscat mortal patru persoane, informeaza AFP, conform MEDIAFAX.

Un grup de patru rebeli a atacat in jurul orei 5.00 GMT (8.00, ora Romaniei) sediul Parlamentului cecen. Dupa doua ore, Guvernul cecen a anuntat ca agresorii au fost eliminati dupa ce omorasera trei politisti si un angajat al Parlamentului.

"Operatiunea de lichidare a combatantilor si de eliberare a deputatilor si angajatilor a durat 15 - 20 de minute"
, a declarat presedintele cecen prorus Ramzan Kadirov.

"Toti deputatii sunt in viata, au fost evacuati din Parlament si sunt in siguranta",
adauga Kadirov, care a discutat in cursul diminetii cu premierul rus Vladimir Putin.

Comitetul de anchete al Parchetului rus a oferit o versiune usor diferita, precizand ca sunt trei morti - doi politisti si un civil - si 17 raniti. "Trei combatanti au intrat in complexul guvernamental din Groznii, iar unul s-a aruncat in aer la intrarea in Parlament. Ceilalti doi au intrat in cladire si s-au baricadat in interior, iar in cursul interventiei fortelor de ordine s-au aruncat in aer", precizeaza Parchetul rus.

Ministrul rus de Interne, Rasid Nurgaliev, care se afla de luni la Groznii, a felicitat fortele de ordine cecene.

Purtatorul de cuvant al presedintelui Parlamentului, Zelim Iahihanov, care se afla in cladire in momentul atacului, a confirmat ca toti teroristii au fost eliminati, subliniind ca au fost patru sau cinci.

  • Conflict mai vechi

Dupa primul razboi din Cecenia (1994-1996), rebeliunea a inceput sa se islamizeze, raspandindu-se in intreg Caucazul de Nord. Republicile din aceasta regiune, Ingusetia, Daghestan si Cecenia, sunt aproape zilenic scena unor atacuri, ambuscade sau atentate.
Citeste si:
Zelenski a cerut SUA să admită că Rusia finanțează terorismul
Zelenski a cerut SUA să...

Anterior, agentia rusa Interfax anuntase ca un schimb de focuri a avut loc marti in Parlamentul cecen, acesta soldandu-se cu moartea mai multor persoane, transmite MEDIAFAX.

Agentia RIA Novosti, care are un corespondent la fata locului, a confirmat ca mai multe focuri de arma s-au auzit in apropierea Parlamentului in cartierul Leninski din Groznii, capitala cecena.

Potrivit BBC, circumstantele atacului sunt neclare, insa se pare ca Parlamentul cecen a fost atacat initial de un barbat care purta explozibil asupra lui. Din primele relatiri ale presei aflate la fata locului, acesta a murit in momentul detonarii bombei.

Toti combatantii rebeli care au atacat marti dimineata Parlamentul cecen au fost ucisi de fortele guvernamentale, a afirmat o sursa din cadrul politiei acestei republici instabile din Caucazul rus, citata de Interfax, relateaza AFP.

Citeste si:
Liderul cecen Kadîrov crede că ar trebui folosite „arme nucleare de...
Liderul cecen Kadîrov crede...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.