Administratia Nationala "Apele Romane" (ANAR) informeaza, joi dupa-amiaza, ca unda de poluare rezultata din accidentul ecologic din Ungaria a trecut de raul Raba si a ajuns in fluviul Dunarea, la ora 14.30, desi in urma cu o ora institutia preciza ca acest lucru se va intampla abia vineri.
"Conform ultimelor informatii primite de la partea ungara, unda de poluare a trecut de raul Raba si a ajuns in fluviul Dunarea (joi, n.r.), la ora 14.30. (...) Conform prognozelor INHGA, unda poluanta ajunsa amonte de Budapesta va parcurge circa cinci zile pana la intrarea in tara", informeaza ANAR intr-un comunicat dat publicitatii joi dupa ora 15.00, informeaza MEDIAFAX.

O ora mai devreme, ANAR informa ca unda de poluare aparuta in urma accidentului ecologic din Ungaria a trecut din paraul Marcal in raul Raba si ar urma sa ajunga in Dunare in cursul zilei de vineri iar la Bazias, in Romania, dupa alte cinci zile.

"Se estimeaza ca, datorita capacitatii de dilutie a apei, Ph-ul Dunarii este sub valoarea de 9,00", se mai arata in cel mai recent comunicat de joi al ANAR.

In acelasi document, specialistii ANAR sustin ca unda poluanta ajunsa amonte de Budapesta va parcurge circa cinci zile pana la intrarea in tara, estimarea lor bazandu-se pe cea mai recenta analiza a specialistilor Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA). Cu o ora in urma, termenul estimat pentru ca unda de poluare sa ajunga la Bazias era de sase zile.

Surse din institutiile romanesti cu atributii in gestionarea eventualelor urmari ale accidentului ecologic declarau, joi dimineata, ca autoritatile de la Bucuresti nu au reusit sa afle nici la trei zile dupa accidentul ecologic din Ungaria care este exact substanta care a poluat apele si care este cantitatea de poluant scursa dupa ruperea barajului, astfel ca singurul lucru pe care specialistii romani il pot face este sa continue masuratorilor.

Dimineata, la Prefectura Mehedinti s-a intrunit Comitetul pentru Situatii de Urgenta, din care fac parte ISU, Sistemul de Gospodarire a Apelor, societatea de apa si sanal Secom din Drobeta Turnu Severin, Garda de Mediu si reprezentanti ai Prefecturii, potrivit MEDIAFAX.

Potrivit directorului Sistemului de Gospodarire a Apelor Mehedinti, Adrian Draghici, in urma masuratorilor care au fost facute si a analizelor probelor luate din Dunare s-a ajuns la concluzia ca reziduurile toxice decantate in Ungaria ar putea ajunge sambata la intrarea in tara la Bazias (judetul Caras-Severin), motiv pentru care la Drobeta Turnu Severin este nevoie de masuri pentru evitarea pe cat posibil a poluarii, avand in vedere ca municipiul este alimentat cu apa din Dunare. Conform acestuia, de la Bazias fluxul toxic ar putea ajunge la Drobeta Turnu Severin in 40 de ore.

Citeste si:
Managementul deșeurilor: Clearing House și țintele de colectare...
Managementul deșeurilor:...

Fluxul toxic provocat de noroiul rosu deversat in urma unui accident industrial in Ungaria a atins joi dimineata Dunarea, amenintand ecosistemul marelui fluviu, cu un nivel de alcalinitate ce depaseste usor valorile normale, a anuntat un oficial din cadrul Administratiei apelor, relateaza AFP.

Potrivit unui oficial din cadrul Administratiei apelor, esantioanele prelevate la confluenta raului Raba cu Dunarea arata "un nivel de alcalinitate usor superior valorii normale, intre 8,96 la suta si 9,07 la suta", in timp ce valoarea normala este de 8 la suta.

Fluxul toxic provenit de la noroiul rosu deversat dintr-un rezervor al unei uzine de alumina din orasul Ajka (situat la 160 de kilometri vest de Budapesta) a trecut din Raba in Dunare la scurt timp dupa ora 06.30 GMT (09.30 ora Romaniei), la Gyor. Catastrofa ecologica produsa luni in Ungaria ameninta tot ecosistemul celui de-al doilea fluviu din Europa ca lungime, dupa Volga, in special flora si fauna.

Citeste si:
Femeie de 63 de ani, judecată pentru că vindea canabis, în Mehedinți
Un tânăr de 29 de ani, trimis...

Acest accident fara precedent in Ungaria a provocat deja moartea a patru persoane, intre care o fetita in varsta de 14 luni, peste 120 de raniti si trei disparuti. [Ungaria da asigurari: Dunarea nu va fi contaminata]

  • Nivelul de alcalinitate al Dunarii, superior valorii normale in urma accidentului din Ungaria

Esantioanele prelevate la confluenta raului Raba cu Dunarea arata "un nivel de alcalinitate usor superior valorii normale, intre 8,96 si 9,07", in timp ce valoarea normala este de 8 pe o scara ce merge pana la 14, a precizat un oficial de la fata locului.

De-a lungul fluviului, noroiul rosu s-a diluat treptat in apa si nu mai este vizibil cu ochiul liber. Acest lucru se datoreaza si deversarii in rauri a unor agenti neutralizanti, in special tone de ipsos, de catre pompieri si muncitori. Pentru a ajunge in marea bucla a fluviului, situata dupa confluenta cu raul Raba, fluxul toxic are de parcurs mai multi kilometri. In timp ce pestii morti plutesc in Raba, nu acelasi lucru se intampla pe Dunare, a constatat un jurnalist al AFP. Pe malurile fluviului se afla chiar cativa pescari.

Citeste si:
Jandarmii au salvat o bătrână care încerca să se sinucidă pe calea...
O bătrână a încercat să se...

La Devecser si Kolontar, doua dintre satele cele mai afectate de poluare, expertii au verificat nivelul de alcalinitate al paraului Torna, un afluent al raului Raba. Acest nivel, inca ridicat, era insa in scadere joi dimineata, potrivit unui oficial din cadrul Serviciilor de combatere a catastrofelor, Tibor Dobson. Acesta avea nivelul 10, iar dupa accidentul industrial a ajuns la 13,5. Tibor Dobson a subliniat ca nivelul de alcalinitate al panzei freatice si al fantanilor din Kolontar arata un nivel neutru de 7,5.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.