Green Report organizează pe data de 22 martie o nouă conferință dedicată managementului deșeurilor: „Clearing House și țintele de colectare pentru DEEE”.

Evenimentul va avea loc la STUP, din Calea Șerban Vodă 206 (lângă liceul Gheorghe Șincai), începând cu ora 14:00. Participarea este gratuită, iar înregistrarea poate fi făcută AICI.

Printre speakerii confirmați ai conferinței se numără Cosmin Teodoru – Director General, Direcția Deșeuri Periculoase, Ministerul Mediului, Andrei Antipa – Vicepreședinte, Administrația Fondului pentru Mediu, Simona Vaida – Public Affairs Manager, RECOLAMPși Roxana Puia – Marketing Director, ENVIRON.

Sistemul Clearing House ar putea asigura o mai mare transparență și control în domeniul reciclării deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), deșeuri periculoase cu impact major asupra mediului, garantând servicii de colectare cu performanțe ridicate, precum și un control eficient în parcursul deșeurilor de la colectare la tratare și eliminare. Termenul pentru înființarea Clearing House era 5 ianuarie 2023.

Astfel, înființarea Clearing House ar putea aduce îmbunătățiri semnificative în creșterea ratei de colectare a deșeurilor, în condițiile în care ținta de colectare obligatorie la nivelul Uniunii Europene este de 65%, de altfel neîndeplinită de majoritatea Statelor Membre. În România, în 2021 rata de colectare a fost de 43%, în ciuda eforturilor și campaniilor de conștientizare și colectare derulate. În plus, potrivit statisticilor, peste 30% din DEEE-urile generate se pierd în fluxuri paralele: gropi de gunoi, exporturi de fier vechi etc.

De asemenea, potrivit unui studiu realizat de ECOTIC, doar 8,4% din gospodării s-au debarasat corect, în vreme ce o treime nu știe cum să gestioneze deșeurile electronice. Acest lucru este cauzat de un grad de conștientizare încă scăzut și mai ales de lipsa infrastructurii de colectare de vreme ce doar 29% din cetățeni cunosc un punct de colectare deșeuri electrice.

Citeste si:
Managementul deșeurilor: Sistemul Garanție-Returnare și taxa pe...
Managementul deșeurilor:...

Pe lângă infrastructura de colectare insuficientă și obiceiurile de debarasare ale românilor există, încă, o presiune suplimentară gratuită din partea instituțiilor statului. Deși Guvernul României a emis în 2015 ordonanță de urgență (OUG 5/2015) pentru transpunerea în legislația națională a Directivei 2012/19/UE, aceasta încă nu a fost adoptată prin lege de Parlamentul României. Proiectul de Lege pentru aprobarea OUG 5/2015 (PL-x nr. 451/2015) se află încă în dezbatere, de mai bine de 7 ani, la Camera Deputaților.

De asemenea, de la 1 ianuarie 2023 persoanele juridice care gestionau baterii şi acumulatori portabili, precum și cele care gestionau echipamente electrice şi electronice ar fi trebuit să utilizeze Sistemul Informatic de Asigurare a Trasabilităţii Deşeurilor (SIATD ), însă Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a pus în dezbatere publică, abia la începutul lunii februarie 2023, Proiectul de Ordin al ministrului privind aprobarea instrucţiunilor de utilizare a aplicaţiei SIATD în vederea monitorizării şi verificării corectitudinii tranzacţiilor cu deşeuri de ambalaje, anvelope, echipamente electrice şi electronice, baterii şi acumulatori portabili în sistemul răspunderii extinse a producătorului. Rămâne să aflăm împfreună cu reprezentanții industriei care sunt plusurile si minusurile aplicației și care care va fi impactul acestora asupra activităților OIREP din zona DEEE.

Citeste si:
Modificări importante la Legea privind regimul deșeurilor. Daniela...
Modificări importante la...

Parteneri media: RFI Romania, Itsy Bitsy, piata.ro, wall-street.ro, 9am.ro.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Martie 2023 - 10 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.