Romi din comunele Fantanele si Cojasca (Dambovita), repatriati din Franta dupa ce au primit un ajutor de 300 de euro, au declarat ca, in fata saraciei si discriminarii cu care se confrunta in Romania, nu au alta optiune decat sa plece in Marea Britanie, Germania sau Spania, relateaza Sky News.

In Fantanele "este usor sa vezi de ce pleaca", afirma postul, precizand ca majoritatea caselor nu au apa curenta si electricitate, dar ca pe strazi exista "masini cu numere de inmatriculare straine, care amintesc perceptia multora ca Europa Occidentala ofera o viata mai buna si mai usoara", transmite MEDIAFAX, citand Sky News.

  • Planurile unui rom repatriat: "Afacere" cu odorizante de masina in Marea Britanie

Iordan Marian, unul dintre "miile de romi deportati din Franta", potrivit postului, a declarat ca a fost "impins" de politisti francezi intr-un avion, dupa ce acestia au desfiintat tabara in care locuia. Cu cei 300 de euro primiti, a cumparat odorizante de masina pe care afirma ca vrea sa le vanda pe strazile Londrei, "destinatia sa favorita". "Suntem membri ai Uniunii Europene (UE) si avem drepturi. Avem nevoie de bani, avem nevoie de mancare. Putem trai in Romania, dar nu avem locuri de munca, iar in acest sat fiecare familie are cate zece copii", a declarat Iordan.

Romii devin o problema sociala tot mai mare pentru Uniune. In prezent, in Europa exista 12 milioane de romi, dar numarul lor creste rapid. Potrivit unor surse, romii ar urma sa reprezinte 40 la suta din forta de munca, pana in 2040, lucru care in opinia unora reprezinta un dezastru pentru viitorul economic al unei tari, potrivit postului. Uniunea si statele membre se afla sub presiune, pentru a oferi programe de asistenta financiara si de educatie. "Insa este clar ca politica presedintelui (francez, Nicolas) Sarkozy (...) nu va oferi solutia", comenteaza Sky News.

Insa, asa cum sugereaza strazile pustii ale comunei Cojasca, dreptul la libera circulatie al romilor, ca cetateni europeni, este un drept pe care acestia il folosesc, in continuare. Aproximativ 90 la suta dintre romii deportati din Franta au parasit aceasta localitate si se indreapta catre Marea Britanie, Germania sau Spania, "in speranta ca aceste tari reprezinta o optiune mai usoara".

Citeste si:
Marea Britanie ar putea deveni mai săracă decât România. Analiza...
Marea Britanie ar putea...

Nu exista nici o indoiala ca romii sunt "proscrisi" si ca majoritatea traiesc excluziunea sociala ca pe un mod de viata, conchide postul, adaugand ca extinderea blocului european catre Europa de Est a creat beneficii strategice si economice pentru Uniune, dar romii cred ca in acest pret este inclusa si scoaterea lor din saracie.

Cititi si: Credibilitatea CE, pusa in joc de problema romilor

Expulzarea romilor, o oportunitate pentru integrare?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.