Presedintele Basescu a declarat, joi, la Sofia, ca Romania nu poate accepta limitarea libertatii de miscare a niciunui cetatean al sau, ca e necesara o strategie europeana de integrare a romilor, dar si ca autoritatile romane cer romilor nomazi sa faca un obicei din munca si scolarizarea copiilor.

"Discutiile cu presedintele Parvanov mi-au confirmat ca avem o pozitie comuna, o pozitie europeana. In acelasi timp, trebuie sa mai spun inca o data, poate in alta forma: orice cetatean european are drepturi, dar si obligatii. Acest lucru este valabil si pentru comunitatea romilor nomazi. Dar as face precizarea ca Romania are o relatie speciala cu Franta, consfintita printr-un parteneriat strategic in interiorul UE, care functioneaza foarte bine, si convingerea mea este ca aceasta problema punctuala o vom rezolva in interiorul relatie Romania-Franta. Dar, ceea ce noi sustinem este rezolvarea pe fond a problemei romilor nomazi, iar aici ne trebuie o strategie la nivel european. As mai face o singura precizare. Foarte multi oameni politici vorbesc despre cele 12-14 milioane de romi care se afla pe teritoriul UE, raspanditi in aproape toate statele. Dar UE nu are de integrat cele 14 milioane de romi. Cea mai mare parte sunt integrati (...). Marea problema sunt romii nomazi, o anume ramura a acestei minoritati", a declarat Traian Basescu dupa o intrevederea cu omologul sau bulgar, Gheorghi Parvanov, transmite MEDIAFAX.

El a adaugat ca pentru romii nomazi trebuie gasita solutia atunci cand se asaza la periferia unei comunitati.

"Cum le cream conditii pentru niste munci sezoniere, pentru a le crea conditia unui castig, cum le cream conditii sa le garantam asistenta medicala, cum cream conditii ca copiii acestor familii de romi, asezati intr-o tabara la marginea Bucurestiului, sau a Sofiei, sau a Parisului sa urmeze scoala? Eu, spre exemplu, va asigur ca Romania ar fi dispusa sa trimita cadre didactice in aceste tabere temporare ale romilor. In acelasi timp, daca se creeaza conditii de munca, de asistenta sanitara si de invatatura pentru copii, intrebarea mea, si fac publica tocmai pentru ca fac apel la iesirea din ipocrizie, vor fi dispuse familiile de romi nomazi sa mearga la munca?", a adaugat seful statului roman.

Totodata, seful statului roman a reiterat faptul ca Romania "nu poate accepta limitarea libertatii de miscare a niciunui cetatean al sau", respectiv ca Directiva 38/2004 a UE care garanteaza dreptul la libera miscare pe teritoriul UE trebuie respectata de toti.

Citeste si:
Amenintari de la granita: "Voi o sa muriti! Handicapatilor! Romani...
Amenintari de la granita:...

"Romania sustine necesitatea elaborarii unei strategii de integrare a romilor la nivel european. Avand in vedere dreptul oricarui cetatean european de a se misca pe teritoriul Uniunii, consideram ca problema romilor nomazi nu este o problema exclusiva a tarii de origine. In acelasi timp, apelul nostru este de iesire din ipocrizie. Sigur ca ne aparam cetatenii, in acelasi timp, cetatenii romani, inclusiv cei de etnie roma din categoria nomazilor trebuie sa respecte legile statului pe teritoriul caruia se afla. Si de ce nu, si obiceiurile comunitatilor in jurul carora isi asaza taberele. Autoritatile romane cer ferm minoritarilor romi nomazi sa-si faca un obicei din a munci si din a-si da copiii la scoala", a conchis Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.