Romii repatriati care au revenit la Petrosani vor sa plece inapoi in Franta, dar sunt si traumatizati de experienta expulzarii, relateaza Financial Times in editia online, care publica un reportaj realizat in orasul minier unde copiii ii intampina instinctiv pe straini cu salutul "bonjour".

Romii recunosc ca se temeau de politia franceza, dar spun ca in Romania nu reusesc sa gaseasca locuri de munca si sa-si asigure traiul. "Chiar nu stiu ce vom face acum. Daca as avea o slujba sau un loc unde sa stau, as ramane aici", afirma Cristinel Muntean, repatriat din Franta, unde castiga 30 de euro pe zi spaland masini.

Un alt rom repatriat, Mircea Dragoi, in varsta de 36 de ani, spune ca se temea de politia franceza, dar in Romania a renuntat deja la incercarile de a-si gasi un loc de munca. "Este prea mult. Nu mai stiu ce sa fac", afirma el.

Cei aproximativ 3.000 de romi din Petrosani traiesc in "Colonie", intr-o zona cu case fara un sistem adecvat de canalizare. "Ei merg in Franta pentru o viata mai buna. Piata muncii de aici este o problema reala", recunoaste primarul din Petrosani, Tiberiu Iacob-Ridzi, care a promis ca va gasi locuinte pentru romii care revin din Franta si sustine ca a renovat case si a reparat drumuri in Colonie, transmite MEDIAFAX.

FT remarca faptul ca, desi Romania a luat in ultimii zece ani masuri importante in favoarea romilor, ritmul programelor s-a redus dupa aderarea la UE, iar zeci de asistenti sociali au fost concediati din cauza masurilor de reducere a costurilor luate de autoritatile locale.

Spre nemultumirea politicienilor francezi, Romania nu a reusit sa cheltuie sute de milioane de euro din finantari europene destinate comunitatilor de romi. Complexitatea procesului de solicitare a fondurilor, temerile legate de cofinantare si intarzierile birocratice impiedica lansarea proiectelor.

FT remarca insa ca romanii obisnuiti nu considera ca acestea reprezinta o prioritate. "Chiar si cetatenii cu gandire liberala se plang de esecul privind integrarea si jena provocata de criminalitatea din tara si din strainatate. Sondajele arata ca multi romani nu-si doresc vecini romi sau colegi romi pentru copiii lor. O multime din Bucuresti a huiduit-o pe cantareata pop Madona cand a cerut, anul trecut, o mai mare toleranta fata de romi", afirma Financial Times.

Citeste si:
Maia Sandu a fost nominalizată la „Femeia anului 2022” de Financial...
Maia Sandu a fost...

Pe de alta parte, romii cu educatie superioara si succes in cariera prefera sa nu-si recunoasca originea etnica. "Nu avem prea multe modele pozitive", afirma Marian Mandache de la Romani Criss.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.