Comisia Europeana va anunta saptamana viitoare daca expulzarea romilor din Franta este o masura discriminatorie, riscand sa reaprinda polemica pe aceasta tema cu Parisul sau sa fie acuzata de lasitate in cazul in care va renunta sa sanctioneze Franta, comenteaza AFP.

Presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, isi pune in joc credibilitatea in acest caz , considera adversarii sai politici socialisti, liberali si ecologisti din Parlamentul European, sustinatori ai unei "condamnari fara drept de apel" a Frantei.

Insa cei 27 de comisari europeni, care vor lua decizia finala, intentioneaza sa trateze cu seriozitate acest subiect, transmite MEDIAFAX.

"Pe plan juridic, dosarul Frantei nu arata chiar atat de rau (...); ar castiga la Curtea Europeana de Justitie", apreciaza Jean-Dominique Giuliani, presedintele Fundatiei Robert Schuman, influent grup de reflectie privind problemele europene.

"Nu cred ca este necesar sa se ajunga pana la sanctiuni, din cauza riscurilor negative pe care le-ar implica o astfel de situatie ", a afirmat Marco Incerti, de la Center for European Policy Studies (CEPS). "De fiecare data cand Comisia a incercat sa se amestece in subiecte de politica interna intr-o tara, lucrurile s-au sfarsit prost", spune el, reamintind reactiile de ostilitate inregistrate in Austria dupa ce UE a incercat sa denunte, in 2000, intrarea unui partid de extrema-dreapta la guvernare.

Cei doi politologi considera ca rolul de gardian al Tratatelor al autoritatilor de la Bruxelles a fost deja confirmat de liderii UE, chiar daca acestia au criticat derapajul comisarului pentru Justitie, Viviane Reding, acuzata ca a comparat repatrierea romilor romani si bulgari din Franta cu deportarile din cel de-al Doilea Razboi Mondial.

In prezent, " in cazul in care Comisia vrea sa mai aiba posibilitatea de a face ceva pentru romi, trebuie sa gaseasca o formula care sa evite sfidarea directa a Frantei ", afirma Giuliani.

In primul caz, Franta poate fi acuzata, alaturi de alte 15 sau 16 tari membre, pentru transpunerea necorespunzatoare a directivei europene din 2004 privind libera circulatie a cetatenilor, iar declansarea unei astfel de proceduri este foarte probabila. Franta este deja pregatita pentru aceasta situatie, iar presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a afirmat deja ca eventualele erori vor fi "desigur, corectate".

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Cel de-al doilea aspect se refera la aplicarea discriminatorie de catre Franta a directivei, pentru evacuarea si repatrierea romilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.