Dupa uraganul din sudul SUA, orasele sunt terorizate de jefuitori inarmati

In conditiile in care exista temerea ca mii de oameni si-au pierdut viata in cel mai ucigator dezastru natural produs in ultimul secol in Statele Unite, edilii din New Orleans au abandonat, practic, orasul inundat si au inceput sa intrerupa utilitatile care-l deserveau. Primarul Ray Nagin a solicitat evacuarea totala a rezidentilor ramasi. Intrebat cati oameni au murit, el a raspuns: "Minim, cateva sute. Cel mai probabil, cateva mii".

"Trebuie sa evacuam complet orasul. Acesta nu va fi functional timp de doua sau trei luni", a subliniat Nagin, mentionand ca in aceasta perioada nu va fi acceptata revenirea vreunui localnic. Evacuarea rapida a sinistratilor a devenit o prioritate dupa ce expertii au lansat o alerta sanitara, avertizand ca apele contaminate pot provoca diverse epidemii, de la gastroenterite la boli de piele.

Daca bilantul foarte aproximativ al primarului se va adeveri, atunci Katrina devine o catastrofa de magnitudine cel putin egala cu cea a cutremurului si incendiului din 1906, din San Francisco, din cauza carora au murit intre 500 si 6.000 de oameni - nici azi nu se stie cu exactitate. De asemenea, Katrina ar fi si cel mai ucigas uragan dupa cel care a lovit in 1900 orasul Galveston, Texas, omorand intre 6.000 si 12.000 de persoane.

Sinistrati disperati

Cei aproape 25.000 de refugiati aflati pe stadionul Superdome, din New Orleans, au inceput sa fie evacuati cu autobuze, urmand a fi cazati pe un alt stadion - Reliant Astrodome - din Houston, Texas, situat la 560 km distanta. In Superdome, ca in aproape tot orasul, conditiile de trai erau oribile - fara curent electric (si aer conditionat), dar cu toaletele revarsate si miasme atat de puternice incat membrii personalului de asistenta s-au vazut nevoiti sa poarte masti.

Operatiunea a fost suspendata ieri dupa ce, din apropierea stadionului, s-a tras asupra elicopterelor care supravegheau evacuarea. In paralel, in zona au izbucnit cateva incendii, provocate cel mai probabil de maini criminale. Situatia era complet haotica in apropierea stadionului, deoarece mii de oameni din cladirile invecinate au dat navala in strada, incercand sa prinda un loc in autobuzele destinate doar celor refugiati in incinta Superdome-ului.

Presedintele George W. Bush, care si-a sacrificat ultimele doua zile de concediu pentru a reveni miercuri la Casa Alba, le-a cerut ieri sinistratilor sa aiba rabdare, asigurandu-i ca administratia a demarat "cea mai mare operatiune de evacuare si ajutorare din istorie".

Furturi pentru supravietuire si jafuri in toata regula

Eforturile de salvare a sinistratilor depuse de politisti au fost reorientate de primarul Ray Nagin catre combaterea jafurilor, un fenomen care s-a agravat aproape dincolo de orice posibilitate de control. Daca multi dintre sinistrati fura mancare si bautura pentru a supravietui, bande de talhari bine organizate si inarmate cauta sa sustraga numai bunuri de valoare. "Hotii se apropie de zone mai dens populate - hoteluri si spitale, iar noi trebuie sa-i oprim chiar acum", a spus Elgin.

Banditi inarmati din Gretna, o localitate apropiata de New Orleans, au oprit un convoi care transporta ajutoare - apa, hrana si medicamente. Un spital cu 203 paturi din acelasi orasel a putut fi evacuat numai gratie interventiei Garzii Nationale si a catorva echipaje de politie. Dupa supermagazine, cele mai atacate sunt farmaciile, una dintre ele fiind sparta cu ajutorul unui stivuitor. In timp ce unii sinistrati cauta aici medicamente de stricta necesitate, unii tineri au fost vazuti rascolind dupa droguri.

Urmeaza magazinele de arme si cele care vand produse de lux - bijuterii, ceasuri si electronice. Situatia "este extrem de dificila pentru ca jafurile au inceput la origine cu oameni care au ramas fara apa si mancare, o situatie la care nu prea putem obiecta", a spus Nagin. Multi oameni altminteri respectabili s-au vazut pusi in situatia de a fura pentru a trai. "Dar apoi s-a ajuns la un fel de haos in masa", iar acestuia trebuie sa-i punem capat, a adaugat primarul. Presedintele George W. Bush a cerut ieri autoritatilor locale sa dea dovada de "toleranta zero" fata de hotii care profita de situatia din zonele sinistrate.

Oras ras din temelii

Dintre toate orasele pe care le-a devastat, uraganul Katrina pare sa se fi inversunat in mod special asupra unei localitati cu un nume parca predestinat: Waveland (taramul valurilor). Acest orasel de coasta a fost, literalmente, sters de pe fata pamantului de furia uraganului, dar primarul estimeaza ca ar fi murit doar 50 din cei 6.600 de locuitori.

Insa acestia au scapat cu viata in mod miraculos, deoarece casele lor au fost facute bucati. Din primarie a mai ramas doar o bucata de zid inalta de-o schioapa. Aerul miroase a gaz metan, lemn si carne putreda. Nu se mai poate vorbi de legaturi telefonice, iar cele rutiere au fost reduse dupa distrugerea podului-autostrada de peste Golful St. Louis.

Specula la pompa

Pretul benzinei a crescut spectaculos in SUA, reactia pietei fiind determinata de temerea ca vor fi probleme de aprovizionare cu combustibil dupa avarierea principalelor rafinarii si platforme extractive americane din Golful Mexic, in urma trecerii uraganului Katrina. Cel putin 20 de platforme petroliere smulse din ancore s-au scufundat sau plutesc in deriva in zona golfului.

In aproape toate statele, pretul benzinei a crescut cu 10-15%, de la mai putin de 3 $ per galon saptamana trecuta, la peste 3,3-3,4 $ per galon (3,79 litri), dar pe alocuri atinge 5,87 si chiar 6,07 $ per galon. Presedintele Bush i-a avertizat pe profitorii care scumpesc benzina nejustificat ca vor fi pedepsiti fara mila.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.