De ieri, militarii israelieni au trecut la evacuarea fortata a colonistilor din Fasia Gaza, actiune care a fost presarata cu incidente. O femeie soldat a fost intepata cu un ac de o alta femeie infiltrata in colonia Morag. Intr-un incident separat, o femeie din colonia Kedumim, din Cisiordania, si-a dat foc la punctul de control Netivot din sudul Israelului pentru a impiedica evacuarea asezamintelor evreiesti de pe malul de vest al Iordanului.

Violentele l-au determinat pe premierul Ariel Sharon sa faca din nou apel la intelegere si chiar i-a indemnat pe colonisti sa-l atace pe el, nu pe militarii care isi fac datoria. "Fac apel la toti sa nu atacati politistii, femeile si barbatii din fortele de politie. Nu aruncati vina pe ei, nu le ingreunati misiunea. Nu-i raniti pe ei, raniti-ma pe mine. Eu sunt responsabil pentru toate acestea", a declarat premierul Ariel Sharon dupa o intrevedere cu presedintele Moshe Katsav. Pentru a evita interpretarea spuselor premierului, presedintele Katsav a intervenit si le-a spus reporterilor israelieni ca Sharon a vrut sa spuna "criticati-ma pe mine", nu "raniti-ma".

Misiunea cea mai sensibila a fortelor de securitate israeliene a fost scoaterea colonistilor care s-au baricadat in sinagogile din colonii. Militarii au negociat, ieri, cu cativa tineri care se urcasera pe acoperisul sinagogii din Morag si cu 80 de oponenti ai dezangajarii blocati in interiorul lacasului de cult. Discutiile au dat rezultat si colonistii au fost de acord sa paraseasca sinagoga si colonia. Negocieri mai delicate au avut loc la Neve Dekalim, cea mai mare colonie din Fasia Gaza.

Imaginile transmise de televiziuni erau dramatice: militarii israelieni imbracati in uniforme negre - ceea ce i-a determinat pe extremisti sa-i compare cu trupele Gestapo - ii tarau pe colonistii inlacrimati din casele lor, din sinagogi sau din cabinete medicale si ii urcau in autobuze. Cate trei-patru soldati carau ultraortodocsi spre autobuze, in timp ce oameni disperati isi rupeau hainele. Un rezident din Morag, in posesia caruia au fost gasite materiale inflamabile, a fost arestat de politisti. Fortele de ordine au mai retinut peste 60 de protestatari in colonia Gush Katif.

Peste 15.000 de politisti si soldati desfasurati la Gush Katif s-au indreptat spre coloniile Ganei Tal, Bedolah si Tal Katifa pentru a continua evacuarile fortate.

Un consilier al premierului Ariel Sharon a declarat ca procesul de evacuare ar putea fi incheiat in urmatoarele 48 de ore, in cele 21 de colonii din Fasia Gaza. Sursa citata a precizat ca opozitia la evacuarea fortata a scazut in intensitate. Potrivit unui comunicat al Comandamentului sudic al Armatei israeliene, care se ocupa de operatiunile de dezangajare, peste jumatate din colonistii din Gaza (832 de familii din cele 1.550 inregistrate oficial) isi parasisera, pana ieri, locuintele. Unele colonii au fost evacuate in intregime (Bedolah si Pe'at Sadeh), iar in altele mai erau cateva familii (Slav, Rafiah Yam, Kfar yam si Gadid).

Intr-un alt incident, un israelian a deschis focul asupra unui grup de palestinieni in Cisiordania si a ucis doua persoane. Incidentul a avut loc langa colonia Shiloh. Analistii remarca rolul politic al dezangajarii din Fasia Gaza si scaderea importantei colonistilor si coloniilor in politica israeliana. Considerate ilegale din punct de vedere al dreptului international, coloniile infiintate dupa razboiul de sase zile din 1967 au primit sustinerea covarsitoare a guvernelor israeliene, indiferent de culoarea lor politica.

Oamenii au primit subventii si multe concesii din partea guvernelor pentru a se muta in coloniile din Gaza si Cisiordania. Fostul "patron" al colonizarilor, Ariel Sharon, este considerat acum distrugatorul asezamintelor evreiesti. Potrivit observatorilor politici, decizia lui Sharon de a evacua Fasia Gaza, la numai doi ani de la declaratiile prin care ii sustinea pe colonisti, demonstreaza cat de mult a pierdut din importanta miscarea colonistilor.

Candva, asezarile erau considerate "averi" care puteau fi pozitii defensive ale Israelului. Acum, majoritatea israelienilor le considera o povara, coloniile avand nevoie de un sprijin militar masiv pentru a putea exista.

Pierderea Fasiei Gaza nu scade insa din importanta politica a colonistilor. In Ierusalimul de Est si in Cisiordania sunt mii de alti colonisti, iar aceste teritorii sunt considerate mult mai importante de catre israelieni din punct de vedere strategic si ideologic.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.