"De la revolutia islamica din 1979, singura optiune pe care o are Iranul pentru Israel este simpla: distrugerea acestei tari. Acum, ca Teheranul pare sa se indrepte spre infiintarea propriului arsenal nuclear, planurile de amenintare a marelui sau inamic sunt indraznete si radioactive", se arata intr-un comentariu al ziarului britanic "The Telegraph". Corespondentul ziarului londonez in Orientul Mijlociu subliniaza ca politica de stat a Iranului este uneori impregnata de mesaje radicale, cum ar fi cel aflat la intrarea Ministerului de Externe din Teheran: "Israelul trebuie sa arda".

In timp ce pericolul care ameninta Israelul este clar, dubiul persista asupra a ceea ce trebuie facut pentru inlaturarea amenintarii. Multi aduc in discutie atacul aviatiei israeliene din 1981 asupra centralei atomice irakiene Osirak. Sustinatorii acestui plan spun ca Israelul trebuie sa procedeze la fel si acum, si sa atace preventiv instalatiile nucleare iraniene.

"Insa Iranul si-a dezvoltat programul nuclear cu acest scenariu in minte. In mod deliberat, facilitatile nucleare au fost imprastiate pe tot teritoriul Iranului, la distante mari, in noua locatii diferite", spun surse ale serviciilor de informatii. Fiecare instalatie nucleara este "ingropata" sub tone de beton, fiind astfel foarte greu de distrus chiar si de bombele anti-bunker BLU-109. Iranul se afla si la distanta mai mare de Israel decat Irakul, punandu-se astfel sub semnul indoielii posibilitatea folosirii avioanelor F15 si F16 ale aviatiei israeliene in atacuri. Americanii controleaza spatiul aerian al Irakului, dar pare de neconceput ca Washingtonul va permite survolul unor avioane de lupta israeliene spre Iran, noteaza analistii militari.

Cu toate aceste probleme, unii comandanti militari israelieni cred ca pot lovi serios capacitatile nucleare iraniene. Rachetele de croaziera lansate din avioane sau de pe submarine dau Israelului o forta pe care nu a avut-o in 1981, cand a atacat reactorul Osirak cu arme conventionale. "Cu Iranul este o provocare mai mare, dar optiunea militara este una reala", spune David Ivri, ofiterul care a comandat atacul din 1981.

Mai ramane de vazut cat timp mai are Iranul pana la a ajunge putere nucleara. Atacul din Irak din 1981 a fost lansat numai cand serviciile de informatii israeliene au ajuns la concluzia ca regimul lui Saddam Hussein era la un an distanta de producerea unor arme nucleare.

Operatiunea "Opera" din 1981 a fost precedata de o lunga campanie diplomatica a Israelului, menita sa convinga Franta sa nu vanda tehnologie nucleara Bagdadului. Cand mijloacele diplomatice au esuat, agentii Mossad au aruncat in aer componente care urmau sa fie transportate in Irak, aflate intr-un depozit din Franta.

Surse din ministerul israelian al Apararii cred ca Iranul nu poate produce o bomba atomica mai devreme de 2008.

Si mai este un factor important in joc: nu este un secret (desi nu s-a confirmat oficial) ca Israelul detine un puternic arsenal nuclear, iar Iranul stie ca risca sa fie distrus daca va dezgropa securea razboiului.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.