Dupa bombardamente, timp de citeva decenii, japonezii au continuat sa fie afectati de radiatii.

La 15 august 1945, la numai sase zile de la explozia celei de-a doua bombe atomice, cea de la Nagasaki, japonezii si-au anuntat capitularea. La 2 septembrie 1945, Japonia a semnat actul de capitulare neconditionata. Autoritatile militare americane au declarat ca scoaterea Japoniei din razboi a fost consecinta fireasca a bombardamentelor de la Hiroshima si Nagasaki.

Oficialitatile de la Washington au apreciat initial ca o eventuala continuare a razboiului ar fi provocat un numar mai mare de victime decit cel inregistrat dupa lansarea bombelor atomice. Efectele bombelor atomice n-aveau sa se opreasca insa dupa exploziile propriu-zise. Multi dintre supravietuitori si descendenti ai acestora au murit in urma ploilor radioactive si a maladiilor provocate de radiatii.

La 6 august 1945, din cei 255.000 de locuitori de atunci ai Hiroshimei, aproximativ 80.000 au fost ucisi pe loc si circa 70.000 au fost raniti. Alti 60.000 de locuitori aveau sa fie insa ucisi de radiatii pina la sfirsitul aceluiasi an. In total, pina in august 2004, lista victimelor atacului atomic avea sa ajunga, potrivit primarului Hiroshimei, la aproximativ 240.000 de persoane. La 9 august 1945, la Nagasaki, circa 70.000 de locuitori au fost ucisi pe loc, insa numarul total al victimelor a depasit cu mult 100.000, tinind cont si de cei care au decedat ulterior, din cauza radiatiilor.

In momentul de fata, in Japonia exista aproximativ 280.000 de hibakusha, adica "persoane afectate de bombe".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.