Fostul ambasador american la ONU, John Bolton, estimeaza ca Israelul are la dispozitie cateva zile pentru a lansa un atac militar impotriva centralei nucleare de la Bushehr, in sudul Iranului, si a impiedica Teheranul sa dispuna de o centrala nucleara in stare de functionare.

Punerea in functiune a centralei, construite cu ajutorul Rusiei, este prevazuta la 21 august. La aceasta data, Rusia a anuntat ca va lansa tehnic prima centrala nucleara iraniana, prin incarcarea combustibilului in reactor, transmite MEDIAFAX, citand AFP.

Va fi prea tarziu, a avertizat John Bolton, pentru Israel sa lanseze un atac militar impotriva instalatiei, care ar putea produce radiatii ce ar putea afecta populatia civila.


"Odata ce uraniul, odata ce combustibilul va fi foarte aproape de reactor, si fara nicio indoiala atunci cand va fi in reactor, un atac va insemna emanatii de radiatii", a declarat el pentru postul de televiziune Fox Business Network.

"Prin urmare, daca Israelul trebuie sa intreprinda ceva impotriva (centralei de la) Bushehr, arunci va trebui sa faca acest lucru in urmatoarele zile", a adaugat el, aratandu-se sceptic fata de aceasta eventualitate.

Intrebat in legatura cu posibilitatea acestui atac israelian, John Bolton a raspuns: "nu cred acest lucru, cred ca au ratat ocazia". In absenta unui atac israelian, "Iranul va dispune de ceva ce niciun alt inamic al Israelului sau Statelor Unite nu poseda, respectiv un reactor nuclear in stare de functionare".


Fostul ambasador, un personaj controversat, a criticat rolul Rusiei in construirea centralei.

Iranul a anuntat luni construirea unei noi instalatii pentru imbogatirea uraniului in 2011 si a promulgat o lege care constrange Guvernul sa continue imbogatirea uraniului si sa limiteze cooperarea cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica.

La 9 iunie, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o noua rezolutie insotita de sanctiuni, reafirmand ca Teheranul trebuie sa isi suspende orice activitate de imbogatire si sa nu construiasca o noua instalatie.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Cititi si: Ahmadinejad nu se dezminte: Un nou reactor nuclear in Iran

Fidel Castro: Lumea, "in prag" de razboi nuclear


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.