Iranul vrea sa construiasca in curand un nou reactor nuclear de cercetare, mai puternic decat cel folosit in prezent pentru producerea de izotopi medicali, a anuntat miercuri presa europeana, care il citeaza pe seful Organizatiei iraniene pentru energie atomica.

"Vrem sa construim un reactor mai puternic decat cel din Teheran, folosit pentru producerea de izotopi", a spus Ali Akbar Salehi, precizand ca acest reactor "va intra in curand in serviciu", relateaza NewsIn, citand RIA Novosti.

El nu a dat precizari nici despre puterea noului reactor, nici despre locul in care va fi construit.

Reactorul de cercetare din Teheran a fost construit cu concursul specialistilor americani, inainte de revolutia islamica din 1979.

La inceputul lui 2010, presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a anuntat ca tara sa va produce uraniu imbogatit la 20% pentru reactorul din Teheran.

Consiliul de Securitate al ONU: Noi sanctiuni pentru Iran

  • Iranul este dispus sa reia negocierile din dosarul nuclear, dar cu anumite conditii

Iranul este dispus sa reia negocierile cu marile puteri privitoare la programul sau nuclear, dar cu anumite conditii, a declarat miercuri liderul iranian Mahmoud Ahmadinejad.

"Suntem dispusi sa reluam discutiile cu ei (Rusia, SUA, China, Franta, Marea Britanie si Germania) dar avem conditii, ce vor fi prezentate mai tarziu", a spus el.

Situatia s-a degradat la 11 februarie, dupa ce Teheranul a anuntat ca a produs primul lot de uraniu imbogatit la 20%.

La 17 mai, Iranul a semnat cu Turcia si Brazilia un acord pentru un schimb pe teritoriul turc a 1.200 kilograme de uraniu iranian slab imbogatit, contra 120 kilograme combustibil imbogatit la 20% furnizat de marile puteri pentru reactorul de la Teheran.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.