Serbia si Kosovo au anuntat vineri lansarea unor campanii diplomatice legate de independenta Kosovo, dupa ce Curtea Internationala de Justitie a afirmat ca declararea unilaterala a independentei provinciei sarbe, in 2008, nu a incalcat dreptul international.

Kosovo, deja recunoscut de 69 de tari, a anuntat ca isi relanseaza campania pentru a convinge si alti actori ai comunitatii internationale sa-i confirme statalitatea si sa-i sprijine demersurile de a obtine un loc la ONU, scrie NewsIn.

"Am pregatit scrisori prin care cerem guvernelor sa recunoasca Kosovo ca stat si vom incepe sa le trimitem prin posta, e-mail si fax", a declarat Albana Beqiri, purtator de cuvant al Ministerului kosovar de Externe.

"Decizia CIJ a fost atat de clara, incat acum nu mai exista niciun motiv de a nu fi recunoscuti", a adaugat oficialul. La randul sau, guvernul sarb a avut vineri o reuniune extraordinara si a promis sa-si intensifice eforturile diplomatice pentru a descuraja ca alte tari sa recunoasca statul independent Kosovo.

Serbia va trimite emisari in 55 de tari pentru a transmite un mesaj personal al presedintelui Boris Tadici, prin care acesta cere sprijin in eforturile diplomatice ale tarii sale. Ambasadorii din alte 40 de capitale vor face acelasi demers, a precizat ministrul de externe Vuk Jeremici. "Ma voi adresa personal reprezentantilor tarilor nealiniate, saptamana viitoare, la New York", a adaugat el intr-o conferinta de presa in care, pe de alta parte, a avertizat cu privire la riscul unei consolidari a miscarilor secesioniste din lumea intreaga. "Cutia Pandorei e deschisa", a spus seful diplomatiei de la Belgrad.

Citeste si: [Moment istoric pentru Europa: Independenta Kosovo este legala!]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.