Tineri din Asia Centrala si Europa de Est sunt blamati si marginalizati, in contextul in care o epidemie subterana de HIV ia amploare in aceste regiuni, alimentata de consumul de droguri, comportamente sexuale cu risc crescut si un nivel ridicat al stigmatizarii sociale.

Raportul "Blamare si marginalizare: epidemia subterana de HIV care afecteaza copiii din Europa de Est si Asia Centrala" scoate la lumina problemele cu care se confrunta copiii care traiesc cu HIV, adolescentii care adopta comportamente cu risc, femeile insarcinate care consuma droguri si cei peste un milion de copii si tineri din regiune care traiesc sau muncesc pe strazi, se arata intr-un comunicat al UNICEF, citat de NewsIn.

Tinerii marginalizati sunt expusi zilnic unor riscuri multiple, inclusiv consumului de droguri, sexului comercial si altor forme de exploatare si abuz, care sporesc riscul de a lua infectie HIV. Tendintele sunt extrem de alarmante, in regiune existand 3,7 milioane de consumatori de droguri injectabile, aproape un sfert din totalul inregistrat la nivel mondial. Pentru multi, consumul de droguri incepe in adolescenta.

Serviciile medicale si de protectie sociala existente nu sunt concepute pentru a ajuta adolescentii cu risc crescut, care sunt deseori expusi culpabilizarii morale, blamarii si chiar urmaririi penale in momentul in care vor sa acceseze tratamentul si informatii legate de HIV.

"Copiii si adolescentii care traiesc la marginea societatii au nevoie de acces la servicii medicale si de protectie sociala, nu de o doza aspra de dezaprobare", declara directorul executiv al UNICEF, Anthony Lake, citat in comunicat.

Pentru a identifica si a ajuta tinerii care traiesc cu HIV sau prezinta risc de infectare, autoritatile civile si cele medicale trebuie sa creeze servicii special concepute pentru ei, in care acestia sa nu fie judecati si care sa vina in intampinarea nevoilor speciale ale adolescentilor marginalizati, potrivit sursei citate.

Citeste si:
Actorul Orlando Bloom a mers în Moldova pentru a sprijini copiii...
Actorul Orlando Bloom a mers...

In Federatia Rusa, de exemplu, au fost infiintate peste 100 de unitati speciale pentru tineri, oferind servicii de sanatate sexuala si a reproducerii, informatii, consiliere si sprijin psihologic. Centrul medical Atis din Moldova reprezinta o alta initiativa pozitiva care permite salvarea unor vieti.

Un centru de preventie si tratare a HIV din Tadjikistan elimina barierele ridicate de neincredere pentru a ajuta adolescentele care se prostitueaza.

"La inceput, nu am crezut ca se ofera control medical, tratament si prezervative intr-adevar gratuit si in mod anonim. Eram convinsa ca e o alta capcana de-a politiei. Am fost de acord sa merg acolo prima data cu un lucrator stradal, dar acum merg singura si le incurajez pe prietenele mele sa acceseze aceste servicii la randul lor", declara o tanara clienta, citata in comunicat.

Citeste si:
O nouă variantă extrem de violentă de HIV a fost descoperită în...
O nouă variantă extrem de...

Un studiu recent, realizat de PNUD pe sase tari din regiune indica faptul ca multor adolescenti care traiesc cu HIV le este mai frica de stigmatizarea sociala pe care o simt in momentul in care apeleaza la tratament decat de boala in sine, ceea ce adanceste si mai mult epidemia in obscuritate.

Stigmatizarea asociata virusului HIV nu se limiteaza la adulti si adolescenti. Copiilor care traiesc cu HIV li se refuza frecvent accesul la scoala si la gradinita, iar cand se divulga statutul lor, risca sa fie respinsi si abuzati. Alla, asistentul maternal al unui copil infectat cu HIV, povesteste cum acesta a fost marginalizat cand cineva a facut cunoscut statutul sau de seropozitiv altor familii. "Colegii lui de clasa spun ca este «dezgustator» si refuza sa se joace cu el", afirma ea.

"Acest raport atrage atentia asupra protejarii drepturilor si demnitatii tuturor persoanelor care traiesc cu HIV sau sunt expusi acestui virus, in mod special copiii si tinerii vulnerabili. Trebuie sa formam un mediu caracterizat prin incredere si afectiune, nu prin judecarea si excluderea celuilalt. Europa de Est si Asia Centrala vor putea pune capat raspandirii epidemiei doar punand capat discriminarii fata de persoanele ce traiesc cu HIV", a mai spus Anthony Lake.

Citeste si:
Actorul Billy Porter a dezvăluit că are HIV
Actorul american Billy Porter...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.