Cercetătorii au identificat o variantă extrem de virulentă a HIV care a început să circule în Ţările de Jos în anii 1990, o descoperire ştiinţifică rară care însă, susţin aceştia, nu ar trebui să provoace panică, relatează AFP.

Noua variantă de HIV, descoperită în Țările de Jos

Această variantă răspunde într-adevăr la tratamentele existente şi este în declin din 2010. "Nu există niciun motiv să ne alarmăm", a dat asigurări Chris Wymant, cercetător epidemiolog la Universitatea Oxford şi autorul principal al studiului, publicat joi în revista Science.

Descoperirea ar putea ajuta însă la o mai bună înţelegere a modului în care virusul HIV, care provoacă SIDA, atacă celulele. Studiul demonstrează, de asemenea, că un virus poate evolua pentru a deveni mai virulent - o ipoteză ştiinţifică îndelung studiată în teorie, dar cu foarte puţine exemple concrete.

Varianta Delta a coronavirusului a fost recent un astfel de exemplu. În total, cercetătorii au descoperit 109 persoane infectate cu această variantă de HIV, doar patru dintre ele în afara Ţărilor de Jos (în Belgia şi Elveţia). Majoritatea erau bărbaţi care întreţin relaţii sexuale cu alţi bărbaţi, de o vârstă similară cu persoanele infectate cu virusul în general.

Retail jobs

Peste 500 de mutații ale noii variante

Noua variantă s-a dezvoltat la sfârşitul anilor 1980 şi în anii 1990 şi s-a răspândit mai rapid în anii 2000. Probabil datorită eforturilor Ţărilor de Jos de a controla boala, aceasta este în declin din 2010. Ea a fost denumită "varianta VB", pentru "varianta virulentă a subtipului B" - cel mai comun subtip din Europa.

Virusul HIV este în continuă schimbare, astfel încât fiecare persoana infectată are o versiune uşor diferită, ceea ce în majoritatea cazurilor nu contează. Însă varianta nou descoperită are peste 500 de mutaţii.

"Descoperirea unei noi variante este normală, însă găsirea unei noi variante cu proprietăţi neobişnuite nu este. Cu atât mai puţin cu o virulenţă crescută", a declarat Chris Wymant.

Citeste si:
Asociaţia Română Anti-SIDA organizează o campanie pentru testarea...
Asociaţia Română Anti-SIDA...

Nu se cunosc cauzele care au dus la mutațiile variantei VB

"Rezultatele noastre subliniază importanţa accesului constant la testare pentru cei cu risc de a contracta HIV, pentru a permite diagnosticarea precoce, urmată de un tratament iniţiat imediat după aceea", a subliniat într-un comunicat epidemiologul Christophe Fraser, co-autor al studiului.

Cercetătorii nu au putut explica ce mutaţii specifice ale variantei VB au cauzat virulenţa ridicată a acesteia sau prin ce mecanism. Ei speră ca studiile viitoare să poată răspunde la aceste întrebări, menționează Agerpres.

"Este vorba despre un avertisment, nu ar trebui să fim niciodată prea îndrăzneţi şi să presupunem că un virus va evolua pentru a deveni mai benign", a subliniat Chris Wymant, o concluzie de interes în contextul dezbaterilor actuale despre COVID-19.

Citeste si:
Infectări în masă la un centru din Vrancea pentru persoane cu HIV...
Infectări în masă la un...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Februarie 2022 - 11 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.