Presa italiana a intrat in greva generala, vineri, jurnalistii celor mai importante publicatii, televiziuni si posturi de radio italiene protesteaza timp de 24 de ore fata de un proiect de lege al guvernului Berlusconi care limiteaza mijloacele profesionale de obtinere a informatiilor.

Astfel, marile ziare italiene nu apar vineri pe tarabele de presa, iar pe site-uri au publicat mesaje prin care isi anunta protestul. Proiectul propus de guvern afecteaza lupta impotriva criminalitatii, mai spun jurnalistii italieni.

Concret, proiectul de lege prevede o pedeapsa de doua luni de inchisoare si o amenda care poate depasi 460.000 de euro pentru difuzarea de interceptari sau inregistrari audio si video in timpul unei anchete judiciare. Proiectul de lege a fost adoptat deja de Senatul italian pe 10 iunie si mai are nevoie doar de aprobarea Camerei Deputatilor. Legea va intra in atentia deputatilor pe 29 iulie.

Majoritatea editorilor si judecatorilor italieni sunt de parere ca legea are ca scop protejarea politicienilor si in special a primului ministru, a carui cariera a fost afectata de scandaluri financiare si sexuale.

Asociatia Nationala a Magistratilor atrage atentia ca legea va avea consecinte serioase. "Lupta impotriva criminalitatii va fi mult mai dificila pentru politisti si investigatori, in timp ce justitia va fi supraincarcata cu cereri birocratice care vor face ca sistemul sa nu mai fie operational", spun reprezentantii asociatiei.

Presa va putea publica doar un sumar al dosarelor, dupa finalizarea investigatiilor.

Editorul celui mai vandut cotidian italian, Corriere della Sera, Ferruccio de Bortoli, este de parere ca legea este special "croita" pentru a apara membrii guvernului de investigatii nedorite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.