Vinurile moldovenesti nu ar trebui consumate, ci folosite la vopsit gardurile, a declarat marti, intr-un interviu pentru postul de radio Ecoul Moscovei, seful serviciilor sanitare ruse citat de RIA Novosti.

"Vinul moldovenesc trebuie folosit la vopsit garduri", a spus oficialul rus, Ghennadi Oniscenko. "Nu ar trebui consumat, nici in Rusia, nici in alta parte", a adaugat el, precizand ca au fost descoperite ingrediente periculoase in 18 loturi de vin moldovenesc, in perioada 30 iunie - 2 iulie 2010, potrivit NewsIn.

  • Ce e nu este in regula la vinul moldovenesc?

"Situatia este ca intre 30 iunie si 2 iulie, in 18 loturi (de vin - n.red.) sau 102.000 de sticle provenind de la trei companii am descoperit ingrediente periculoase, precum dibutilftalat, care nu ar trebui sa existe deloc in vin. Acest lucru arata ca, in timpul fermentarii, vinul a fost tinut in containere de plastic", a explicat el. "Iar al doilea element este fungicidul metalaxil", al carui nivel este peste limita, a adaugat oficialul.

Dibutilftalat este o substanta folosita la adezivi si cerneala, iar metalaxilul este un fungicid folosit impotriva putrezirii radacinei.

Rusia, care anterior importa 80% din vinul produs in Republica Moldova, a impus un embargo asupra acestui produs in martie 2006. Interdictia de import a dat o lovitura grea fostei republici sovietice, multi producatori de vinuri ajungand in pragul falimentului.

Potrivit Moscovei, aceasta masura a fost luata dupa ce testele au aratat prezenta pesticidelor si metalelor grele in vinurile moldovenesti.

In 2007, Rusia a reluat importurile de vin, carne, fructe, tutun si seminte de floarea soarelui din Republica Moldova, dupa o rezolvare a unora din "problemele de calitate", dar a impus standarde stricte. Exporturile au fost reluate integral abia in iulie 2009. Anul trecut, pe piata din Rusia au patruns aproximativ 26,9 milioane de litri de vinuri moldovene.

Citeste si:
A murit primul preşedinte al Republicii Moldova
A murit primul preşedinte al...

Rusia a anuntat o noua inasprire a controalelor privind calitatea vinului importat din Republica Moldova, o decizie luata pe baze politice, si un semnal pentru AIE , comenteaza publicatia rusa Nezavisimaia Gazeta.

Publicatia rusa noteaza ca anuntul privind inasprirea conditiilor pentru exportul vinului este primul semnal trimis de Federatia Rusa pentru Alianta pentru Integrare Europeana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.