Vicky Pelaez, una dintre cele 11 persoane arestate luni si marti in Statele Unite pentru ca ar fi agenti secreti rusi, este un jurnalist controversat si un sustinator declarat al fostului presedinte cubanez Fidel Castro si al liderului venezuelean Hugo Chavez. Totodata, un apropiat al familiei Clinton, Alan Patricof, a declarat marti seara ca se teme ca el este misteriosul "om de afaceri din domeniul financiar din New York" vizat de reteaua de spioni rusi.

Femeia in varsta de 55 de ani scrie la cel mai mare cotidian in limba spaniola din New York, El Diario La Prensa, precum si la alte publicatii.

Centrul pentru cercetare in domeniul globalizarii, o organizatie canadiana care se opune globalizarii si "noii ordini mondiale", a publicat pe site un articol scris de Pelaez in 2008, in legatura cu detinutii americani folositi la mana de lucru ieftina, transmite NewsIn, citand CNN.

Pelaez a fost una dintre putinele jurnaliste femei din Peru, din anii '80, si a lucrat ca reporter pentru Frecuencia Latina, Channel 2, din Lima. Revista Teleguia a calificat-o drept "cel mai agresiv jurnalist de la televizor".

Pelaez avea o reputatie pentru senzationalism si pentru ca se implica in subiecte, a declarat jurnalista CNN Claudia Rebaza, care a crescut in Peru. "Era un personaj ciudat, controversat in anii '80", a adaugat Rebaza. "In fiecare subiect in care se implica exista o drama", a precizat ea.

Sotul lui Pelaez, antropologul Juan Lazaro (de asemenea arestat luni), a prezentant-o drept "un jurnalist peruan de elita" intr-un articol intitulat "Femeile si violenta politica in Peru".


Multi observatori si-au exprimat suspiciunea fata de un incident in care a fost implicata Pelaez si cameramanul Percy Raborg, care au fost rapiti de gruparea rebela peruana MRTA in decembrie 1984. Potrivit raportului final al Comisiei pentru adevar si reconciliere din Peru, MRTA a cerut postului de televiziune sa difuzeze un material de propaganda in schimbul eliberarii jurnalistilor.

Initial Channel 2 a refuzat, dar cateva ore mai tarziu a cedat si a transmis materialul. Pelaez si Rabord au fost eliberati la scurt timp dupa accea. In urma acestui incident, Pelaez a parasit Peru si a emigrat in Statele Unite, unde a lucrat timp de 20 de ani la El Diario. Ea este cetatean american, potrivit FBI.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Sotul ei, Lazaro, "sustine ca este cetatean peruan nascut in Uruguay", potrivit actului de acuzare. El a studiat la New School for Social Research din New York.

FBI o acuza pe Pelaez ca in anul 2000 a primit un pachet cu bani, intr-un parc dintr-o tara sud-americana, de la un reprezentant al guvernului rus. In 2007, Lazaro ar fi primit bani in acelasi parc, de un oficial rus. De asemenea, cuplul ar fi primit mesaje radio codate in locuinta lor.

Potrivit actului de acuzare, in 2007 Lazaro i-ar fi transmis unui oficial rus mesaje scrise cu cerneala invizibila.

Cinci dintre suspecti, printre care Pelaez, a comparut luni in instanta. Ea si alti trei au fost retinuti si vor fi audiati din nou marti.

  • Un apropiat al lui Clinton, tinta retelei de spioni rusi dezmembrata marti?

Intre timp, scandalul de spinonaj ia amploare. Astfel, Patricof, un important colector de fonduri democrat, a declarat marti ca se teme ca el este misteriosul "om de afaceri din domeniul financiar de New York" vizat de reteaua de spioni rusi si este suprins de legatura sa cu spionii. "Este uimitor. Este dincolo de limite", a afirmat el intr-un interviu telefonic, informeaza NewsIn, citand Washington Post.
Citeste si:
Jador, primele declarații în scandalul cu Florin Salam. De la ce a...
Jador, primele declarații în...

Timp de trei ani, el a fost unul dintre clientii companiei Morea Financial Services, la care lucra prespusa agenta secreta rusa Cynthia Murphy
Patricof a dat asigurari ca el si Murphy nu au "discutat niciodata altceva decat plata de facturi si taxe, in conversatii telefonice normale sau intalniri". "Nu m-a intrebat niciodata despre guvern, politica sau ceva apropiat de acest subiect", a adaugat el.

Acest investitor cu legaturi politice a fost identificat prima data de cotidianul Politico drept o posibila tinta a retelei de spionaj.

Potrivit actului de acuzare depus la New York, superiorii prespusei agente ar fi vazut potential intr-o legatura cu un om de afaceri din domeniul financiar neidentificat. Ei au sugerat ca acesta ar putea face "remarce privind politica externa a Statelor Unite" si ar putea divulga "zvonuri" despre "bucataria" Casei Albe.

Citeste si:
Șeful spionajului militar ucrainean, despre când se va încheia...
Șeful spionajului militar...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.