Scandalul de spionaj care a izbucnit in SUA da o lovitura grea intelegerilor dintre Barack Obama si Dmitri Medvedev si face jocul adversarilor apropierii ruso-americane, spun expertii rusi.

Departamentul american al Justitiei a anuntat marti punerea sub acuzare a 11 persoane suspectate de spionaj in beneficiul Rusiei. Presa americana a subliniat totusi ca informatiile date publicului nu indica despre ce date secrete este vorba si daca activitatile respectivelor persoane ar fi putut leza securitatea SUA, transmite NewsIn, citand RIA Novosti.

Potrivit lui Aleksei Arbatov, directorul unui centru de studii afiliat Institutului de economie mondiala si relatiile internationale, acest episod vizeaza in primul rand sa-l discrediteze pe presedintele american in ochii liderilor rusi. "Este o tentativa de a-l pune intr-o situatie stanjenitoare, pentru a-l face sa compromita relansarea relatiilor ruso-americane", a subliniat el.

Directorul Institutului de evaluari strategice, Serghei Oznobiscev, spune ca scandalul de spionaj a fost "orechestrat de fortele politice ostile apropierii dintre SUA si Rusia, ostile normalizarii relatiilor bilaterale si ratificarii noului Tratat START".

Acest scandal "face jocul cercurilor antiamericane din Rusia, dar mai ales al cercurilor antiruse din America: ar putea servi drept pretext pentru a torpila redemarea relatiilor noastre, pentru a frana ratificarea START si a ne afecta aderarea la OMC", a spus directorul adjunct al Institutului pentru SUA si Canada, Viktor Kremeniuk.

Scandalul "va avea un efect negativ asupra relatiilor bilaterale si va da o grea lovitura reputatiei lui Obama si intelegerilor sale cu Medvedev", a conchis el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.