Armata americana ancheteaza daca banii contribuabililor americani, platiti pentru un contract de peste doua miliarde de dolari, sunt folositi pentru a plati insurgenti afgani, in schimbul neatacarii unor contractori.

Autoritatile verifica in prezent daca societatile care lucreaza pentru guvernul american in Afganistan platesc bani companiilor locale de securitate, care la randul lor dau banii insurgentilor, pentru a nu ataca transporturile, relateaza NewsIn, citand CNN.

Banii care ajung in cele din urma in mainile talibanilor sau liderilor insurgentilor, ar proveni dintr-o serie de contracte ale Pentagonului, potrivit unui oficial american sub acoperirea anonimatului.

Pentru ca transporturile destinate armatei SUA, de la cele de arme pana la cele de hrana, sa treaca in siguranta prin unele zone, companiile contractate trebuie sa plateasca societati de securitate locale care sa le asigura libera trecere. Aceste firme de securitate ar avea legaturi cu talibanii sau cu insurgentii care controleaza drumurile in diferite regiuni ale tarii, a explicat oficialul.

Potrivit lui, detaliile acestui dosar nu pot fi date deocamdata publicitatii, deoarece anchetatorii urmaresc inca actiunile unor firme de securitate.
Oficialul nu a precizat cati bani au fost platiti sau in ce parte a tarii se intampla acest lucru.

De la mijlocul anului 2009, contractorii au desfasurat peste 40.000 de transporturi in Afganistan, potrivit statisticilor oficiale. Majoritatea bunurile si materialelor, inclusiv vehicule militare americane, sunt trimise prin Pakistan la baza aeriana Bagram si apoi distribuite la mai multe sute de baze si avanposturi americane.

O ancheta separata a Congresului, care va fi data publicitatii marti, ridica semne de intrebare similare in legatura cu un contract in valoare de 2,16 miliarde de dolari pentru transportul majoritatii bunurilor si materialelor americane in Afganistan.

Citeste si:
Cutremur puternic în Afganistan. Cel puțin 1000 de oameni au murit
Cutremur puternic în...

"Acest lucru ar putea insemnat ca Statele Unite (...) finanteaza indirect chiar insurgentii impotriva carora lupta", a spus in decembrie reprezentantul de Massachusetts John Tierney, presedinte as Subcomisiei Camerei Reprezentantilor pentru securitate nationala si afaceri externe.

Subcomisia va organiza marti o noua audiere in acest dosar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.