Presedintele american Barack Obama ar fi aprobat in secret o crestere a numarului de militari din fortele speciale care desfasoara misiuni impotriva al-Qaida in lume, trupele SUA actionand in prezent in 75 de tari.

Cresterea semnificativa a folosirii fortelor speciale, care depaseste misiunile secrete autorizate de George Bush, reflecta politica agresiva a liderului de la Casa Alba fata de al-Qaida, scrie The Times, potrivit NewsIn.

Cand Obama a fost investit in functie, fortele speciale americane actionau in mai putin de 60 de tari.

In prezent, pe langa unitatile care au petrecut ani de zile in Filipine si Columbia, echipe speciale operationale americane actioneaza in prezent si in Yemen si in Cornul Africii - cunoscute drept zone unde al-Qaida actioneaza - precum si in alte tari din Orientul Mijlociu, Asia Centrala si Africa.

Astfel de unitati au fost desfasurate initial in prima linie a razboiului impotriva terorismului dupa atacurile din 11 septembrie 2001. Dar Obama a facut din aceste forte o parte mult mai bine integrata a strategiei sale globale de securitate.

Potrivit Washington Post, Obama a aprobat si atacuri preventive ale fortelor speciale pentru a dejuca eventuale comploturi teroriste si le-a oferit unitatilor prerogative si o autoritate fara precedent.

Aceste informatii intervin pe fondul criticilor ONU privind atacurile secrete ale CIA din Pakistan si a plangerilor sustinatorilor liberali ai presedintelui potrivit carora acesta urmareste prea indeaproape politicile antiterorism ale lui George W. Bush.

Liderul de la Casa Alba a cerut Congresului o crestere cu 5.7% a bugetului pentru operatiunile speciale in anul 2011, ajungand la un total de 6,3 miliarde de dolari.

De asemenea, comandantii de operatiuni speciale au devenit o prezenta mult mai obisnuita la Casa Alba decat in timpul administratiei Bush.

"Avem mult mai mult acces", a declarat un oficial pentru Washington Post. "Vorbesc mult mai putin public, dar actioneaza mai mult. Sunt dispusi sa devina mai agresivi mult mai repede", a adaugat el.

Citeste si:
Trump a fost avertizat de fostul procuror general
Trump a fost avertizat de...

Oficiali americani au declarat luna trecuta ca generalul David Petraeus, care se ocupa de fortele americane desfasurate in Irak si Afganistan, a dat in 2009 un ordin secret care permite escaladarea operatiunilor sub acoperire din Orientul Mijlociu si Cornul Africii.

De asemenea, ordinul le permite fortelor speciale americane sa intre in Iran pentru a strange informatii pentru un posibil atac militar viitor, daca tensiunile privind programul nuclear se accentueaza.

Dintre cei aproximativ 13.000 de soldati din fortele speciale americane desfasurati in strainatate, 9.000 sunt impartiti intre Afganistan si Pakistan. Folosirea lor si a dronelor, o strategie sustinuta de vicepresedintele SUA Joe Biden, este criticata de guvernele din cele doua tari.

Sute de civili si-au pierdut viata in operatiunile speciale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.