Presedintele american Barack Obama a prezentat o noua strategie nationala de securitate bazata pe diplomatie si a respins tactica de a actiona pe cont propriu promovata de administratia Bush.

Intr-un discurs rostit in fata absolventilor academiei militare West Point, Obama a plasat cooperarea internationala in centrul politicii sale externe - la opt ani dupa ce predecesorul sau, George W. Bush, a prezentat in acelasi loc doctrina razboiului preventiv, scrie NewsIn.

Discursul lui Obama a fost un preambul la strategia sa oficiala de securitate nationala - un document pe care care fiecare presedinte american trebuie sa il prezinte si care va fi dat publicitatii in curand.

"Poverile acestui secol nu pot sta numai pe umerii soldatilor, de asemenea nu pot sta numai pe umeri americani", le-a spus el cadetilor. "Adversarilor nostri le-ar placea sa vada America subminandu-si puterea" impartind-o, a adaugat el.

Obama a respins frecvent politica externa unilaterala a lui Bush - descrisa de unii critici drept "diplomatie de cowboy". Dar aceasta a fost cea mai clara descriere a propriei sale doctrine de la sosirea la Casa Alba. Adversarii sai politicii vor vedea in acest discurs o noua dovada a slabiciunii sale si vor evoca esecul de a obtine concesii din partea Iranului si Coreei de Nord in dosare nucleare, in pofida abordarii conciliante, apreciaza cotidianul britanic. Potrivit asteptarilor, Obama va insista in noua sa strategie pe necesitatea legaturilor multilaterale construite pe aliante existente si pe noi parteneriate, pe informatii impartasite si pe promovarea drepturilor omului.

Bush si-a prezentat strategia intr-un discurs rostit la West Point in 2002, dupa atacurile teroriste din 11 septembrie. El a subliniat dreptul Statelor Unite de a lansa razboaie preventive impotriva altor tari si grupari teroriste considerate o amenintare, declaratii ce au precedat invadarea Irakului, in 2003.

Pentru a nu fi criticat drept naiv, Obama a precizat: "Vedem clar limitarile sistemului nostru international. Dar America nu a reusit retragandu-se din cooperare".

El a evitat termenul "razboi impotriva terorismului", a criticat al-Qaida pentru ca distorsioneaza valorile islamice si incearca in continuare sa atraga lumea musulmana de partea sa. "Extremistii vor un razboi intre America si islam, dar musulmanii fac parte din viata noastra nationala", a subliniat el.

Liderul de la Casa Alba i-a avertizat pe absolventi dintre care multi vor fi trimisi in Afganistan, ca au in fata o lupta grea. "Aveti zile grele in fata. Dar ne vom adapta, vom insista si nu am nicio indoiala ca, impreuna cu partenerii nostri afgani si internationali, vom reusi in Afganistan", a spus el.

Citeste si:
Fostul președinte al SUA, Barack Obama, împlinește astăzi 60 de ani
Fostul președinte al SUA,...

In timpul vizitei sale precedente la academie, in luna decembrie, el a anuntat oficial ca intentioneaza sa trimita 30.000 de soldati suplimentari in Afganistan si ca din iulie 2011 va incepe sa retraga din fortele americane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.