Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania considera ca schimbarea modului de compensare a medicamentelor incalca drepturile pacientilor. Drept urmare, daca aceasta masura va fi aplicata, se va adresa Parlamentului European pentru a cere ingrijire medicala pentru bolnavii romani.

  • Bolnavii romani vor sa ceara ajutorul Parlamentului European asistenta si ingrijire medicala
Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) atrage atentia ca intentia Casei Nationale de Asigurari de Sanatate de a modifica sistemul de compensare al medicamentelor este un atentat la sanatatea populatiei, relateaza NewsIn.

“Scaderea nivelului de compensare al medicamentelor va determina multi pacienti sa renunte la tratament pentru ca nu vor avea bani pentru a le plati. Deja, avem situatii in care pacientii cu afectiuni cronice si-au intrerupt tratamentul, iar acum CNAS vrea sa ne dea lovitura de gratie prin coplata tratamentului. In plus, acest sistem a fost gandit unilateral, fara a se consulta cu asociatiile de pacienti, Colegiul Medicilor din Romania sau Colegiul Farmacistilor. Solicitam imperios CNAS sa renunte la acest proiect”, a declarat Cezar Irimia, presedintele COPAC.

  • Reprezentantii COPAC se vor adresa forurilor europene


Daca se va mentine aceasta masura care incalca flagrant drepturile pacientilor, reprezentantii COPAC se vor adresa forurilor europene. “Asteptam saptamana aceasta raspunsul autoritatilor romane. In caz contrar, ca cetateni europeni, vom cere asistenta si ingrijire medicala direct Parlamentului European”, mai spune Cezar Irimia.

  • COPAC, cea mai mare organizatie a pacientilor din Romania, cu peste 2,5 milioane de membri

Noua metodologie de subventionare a medicamentelor propusa de CNAS presupune schimbarea schemei de compensare a medicamentelor, de la referentierea pe generic (denumire comuna internationala a substantei continuta de medicamente), la referentierea pe clasa terapeutica.

Cinci milioane de bolnavi vor fi afectati de noua schema de compensare a medicamentelor pe care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate intentioneaza sa o aplice de la 1 iulie, potrivit asociatiilor de pacienti si producatorilor de medicamente.

Citeste si:
Despre Cloud PACS: cum pot utiliza medicii această tehnologie în...
Despre Cloud PACS: cum pot...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.