Politia federala americana a arestat marti dimineata, la aeroportul international din New York JFK, un barbat de origine pakistaneza, dar cu cetatenie americana, suspectat pentru tentativa de atentat din Times Square. Acesta va fi pus sub acuzare pentru tentativa de folosire a unei arme de distrugere in masa.

  • Suspectul pentru tentativa de atentat de la New York ar fi lucrat pe Wall Street
Numele sau este Faisal Shahzad si s-a nascut la Karachi, in Pakistan. Acesta a venit in SUA in urma cu 12 ani cu viza pentru studenti, a facut studii superioare specializandu-se in informatica si e cetatean american de un an.

Potrivit ministrului pakistanez de interne, Rehman Malik, familia lui este din nord-vestul Pakistanului, iar Shahzad are carte de identitate pakistaneza care atesta ca are un domiciliu in Pakistan.

Shahzad a primit viza de student pentru Statele Unite in decembrie 1998. A studiat la Southeastern University din Washington, apoi s-a transferat in 2000 la Universitatea Bridgeport, unde a primit o diploma de inginer specializat in IT. In aprilie 2002 a primit viza de tip H1-B pentru personal calificat si a ramas in Statele Unite trei ani cu aceasta viza, intre timp obtinand si un MBA.

Shahzad, care acum are 30 de ani, a locuit in Shelton, statul Connecticut, o periferie a orasului Bridgeport timp de aproape trei ani.

La 20 octombrie 2008 a anuntat ca s-a casatorit cu Huma Asif Mian, cetatean american. La randul sau, a devenit cetatean american la 17 aprilie 2009.

Shahzad si-a schimbat domiciliul in mai 2009, iar sotia sa l-a urmat o luna mai tarziu. Un vecin a declarat ca Faisal Shahzad lucra pe Wall Street, dar ca el si sotia sa, care aveau doi copii mici, o fata si un baiat, erau destul de retrasi si aveau cunostinte limitate de limba engleza.

Shahzad a fost arestat luni noapte, la bordul unui avion care se pregatea sa decoleze spre Dubai. Suspectul mai calatorise in Dubai si inainte, cel mai recent la 2 iunie 2009, tot cu o cursa a companiei Emirates. In iulie 2009 ar fi calatorit in Pakistan si ar mers la Peshawar, un centru de recrutare de potentiali teroristi, frecventat de militantii din regiunile tribale ale Pakistanului. Suspectul s-a intors in Statele Unite dupa cinci luni, la 3 februarie 2010, tot cu o cursa a companiei Emiratelor, pe care a luat-o din Dubai.

Citeste si:
Fostul primar al Timișoarei, Nicolae Robu, audiat la DNA în...
Fostul primar al Timișoarei,...

Nu este clar unde se afla acum sotia si copiii lui. Unele medii americane sustin ca acestia s-ar afla in Pakistan.

FBI si NYPD au perchezitionat marti casa lui Shahzad din Bridgeport, de unde agentii ar fi plecat cu cel putin 15 saci de plastic incarcati. In apartamentul suspectului ar fi fost gasite materiale pentru confectionarea de bombe, inclusiv cutiile in care s-au aflat ceasurile aflate in masina folosita in tentativa de atentat.

Inainte de a fi arestat, luni seara, politia i-a identificat masina in parcarea aeroportului si a gasit un pistol de 9mm si munitie. Faisal Shahzad va fi pus sub acuzare pentru terorism si tentativa de folosire a unei arme de distrugere in masa.

  • Cum poate fi descris Shahzad?

Surse oficiale l-au descris pe Shahzad drept un cetatean american in varsta de circa 30 de ani, care s-a intors recent dintr-o calatorie din Pakistan. Acesta a cumparat recent o masina Nissan Pathfinder din 1993, pe care a folosit-o in tentativa de atentat de la New York.
Citeste si:
Reacția Chinei în fața acuzațiilor FBI privind originea COVID-19....
Reacția Chinei în fața...

Automobilul a fost umplut cu butelii cu propan, un ingrasamant si benzina, dar nu a explodat. Experti in explozibili au declarat ca sistemul a fost realizat de un amator. Potrivit ABC, daca ar fi fost ales tipul corect de ingrasamant, de exemplu nitrat de amoniu, bomba ar fi avut forta a peste 45 de kilograme de TNT.

"Este clar ca intentia din spatele atacului terorist a fost sa ucida americani", a spus Procurorul General Eric Holder. Acesta a subliniat ca ancheta, pe care a descris-o drept "multifatetata si agresiva", continua, sugerand faptul ca este "important ca americani sau ramana vigilenti". Acesta nu a precizat, insa, daca Shahzad ar putea avea complici in Statelor Unite.

  • Pakistanezii revendica tentativa

Cel putin doua inregistrari video cu lideri ai talibanilor pakistanezi au fost date publicitatii, in care acestia revendica tentativa.
Surse oficiale au subliniat faptul ca nu au gasit nicio legatura clara cu al-Qaida sau orice alta grupare terorista, dar Casa Alba a calificat luni tentativa de atentat drept un act clar de terorism. "Cred ca oricine are genul de materiale care erau in masina din Times Square, intentioneaza sa comita un act de terorism", a declarat purtatorul de cuvant al Presedintiei, Robert Gibbs.
Citeste si:
Autorul atentatului terorist din Braila a primit o pedeapsa record
Autorul atentatului terorist...

Potrivit autoritatilor federale, cel putin alte trei persoane apropiate de Shahzad sunt anchetate in acest dosar.
Luni, ABC News a afirmat ca exista din ce in ce mai multe dovezi ca suspectul nu a actionat singur si ca a avut legaturi cu elemente radicale din strainatate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.