Americanii au scapat ca prin urechile acului, sambata, de un atentat grav ce ar fi trebuit sa aiba loc in Times Square din New York, gratie unui vanzator ambulant care a vazut o masina suspecta ce s-a dovedit a fi plina cu elemente ale unei bombe.

"Am evitat ceea ce ar fi putut fi un eveniment mortal", a spus primarul Michael Bloomberg. "Cu siguranta ar fi explodat si s-ar fi produs un incendiu de proportii", a adaugat el, relateaza CNN, potrivit NewsIn.

Presedintele Barack Obama, pus la curent cu incidentul sambata seara, a declarat ca guvernul federal este pregatit sa ofere ajutor, iar Departamentul pentru Securitate interna a subliniat ca monitorizeaza evolutiile din acest caz.

In masina, politia a gasit trei tuburi cu propan, doua canistre cu benzina, baterii, doua ceasuri, fire. "Erau elemente explozive, inclusiv praf de pusca, gazolina, propan si un fel de fire electrice atasate unui ceas", a declarat purtatorul de cuvant al NYPD citat de ABC News. Este vorba despre trei ciclindri de propan si doua canistre de benzina, a precizat ulterior primarul. El a declarat ca firele din jurul dispozitivului demonstreaza ca "nu a fost vorba despre o munca de amator".

Genistii au folosit un robot pentru a dezamorsa bomba. Analizarea ei va necesita timp, fiind complexa, dar, potrivit unui oficial, "expertii pot face minuni".

Autoritatile ar putea face apel la public pentru furnizarea de fotografii personale facute inainte de sosirea politiei.

In urma incidentului, sectorul a fost izolat, dar nu s-au depistat alte elemente suspecte. Hotelul Marriott din apropiere nu a permis nimanui sa intre sau sa iasa, iar un restaurant fast-food din zona si-ainchis portile si a evacuat personalul. De asemenea, persoanele aflatein diverse teatre din zona nu au putut iesi.

Totul a inceput cand un vanzator de tricouri, veteran al razboiului din Vietnam, a vazut fum iesind dintr-o cutie din interiorul masinii, aflata intr-o intersectie aglomerata. El a alertat un politist calare, care a chemat intariri.

Citeste si:
VIDEO Atentat într-o biserică din California. O persoană a murit
VIDEO Atentat într-o biserică...

Un martor ocular a declarat ca in vehiculul lasat in piata Times Square din New York, in care a fost gasit material asamblat pentru o bomba, s-a produs initial o explozie, iar apoi a inceput sa iasa fum dintr-o cutie neagra aflata in interiorul masinii. Incidentul aminteste de tentativa de atentat inregistrata de Craciun la bordul unei curse transatlantice, cand, in mod similar, explozibilul atasat de corpul unui kamikaze s-a aprins printr-o mica detonare, dar nu a antrenat explozia masiva ce ar fi trebuit sa urmeze. Tentativa esuata de atentat din decembrie anul trecut a fost revendicata de al-Qaida.

"Stiti ca spunem des ca, atunci cand un terorist este prins, el are harta orasului New Yorkin buzunar. Iar astazi ne-am amintit cu ce pericole ne confruntam", a declarat primarul Bloomberg.

Talibanii pakistanezi au revendicat atentatul

Citeste si:
10 imagini care îți arată cât de mult s-a schimbat lumea în ultimii...
10 imagini care îți arată cât...

O inregistrare video postata de gruparea Tehrik-e-Taliban din Pakistan (TTP) revendica incercarea esuata de atentat de sambata, din piata Times Square din New York, a anuntat duminica centrul de supraveghere a site-urilor islamiste SITE.

Inregistrarea este postata pe YouTube si contine un mesaj atribuit lui Qari Hussein Mehsud, un oficial al TTP si organizatorul echipei de kamikaze al gruparii. Mesajul, subtitrat in engleza, este transmis pe fundalul unor imagini antiamericane.

TTP spune ca atacul se dorea o razbunare pentru moartea recenta a doi lideri al-Qaida ucisi in Irak in aprilie, Abu Umar al-Baghdadi si Abu Hamza al-Muhajir. De asemenea, gruparea spune ca atacul s-a dorit o razbunare pentru amestecul american global si pentru operatiunile antiteroriste din Pakistan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.