Premierul turc Recep Tayyip Erdogan este vizat de critici, dupa ce a amenintat ca va expulza toti armenii aflati in situatie ilegala in Turcia.

In declaratii care au socat, atat in strainatate cat si in tara sa, seful Guvernului turc a declarat marti ca ia in calcul astfel de expulzari, daca parlamentele din lume voteaza in continuare rezolutii prin care recunosc "genocidul" armean, din Primul Razboi Mondial.

Voturile in acest sens, din ultimele saptamani, din Statele Unite si Suedia, submineaza "sentimentele sincere" care ne leaga de armenii aflati in situatie ilegala in Turcia", a afirmat el. "Sunt 170.000 de armeni in tara mea. Printre acestia, 70.000 sunt cetateni, dar toleram si alti 100.000 (...). Daca va fi necesar, as putea fi obligat sa le spun sa se intoarca in tara lor. Nu sunt concetatenii mei (...). Nu sunt obligat sa ii tin aici", a spus el, potrivit NewsIn.

Premierul, care face adesea declaratii dure, incearca sa "santajeze" tarile straine, pentru a le incita sa nu recunoasca genocidul, afirma analistul Can Dundar, in ziarul Milliyet. "A face din muncitori armeni nevinovati o moneda de schimb, ostatici, este un lucru suficient de grav pentru a alimenta acuzatiile seculare impotriva Turciei", a adaugat el.

Armenii afirma ca un milion si jumatate dintre ei au fost masacrati de turci intre 1915 si 1918, in cursul genocidului, termen respins de Ankara.
"Acest tip de declaratie politica nu contribuie la imbunatatirea relatiilor dintre statele noastre", a declarat miercuri premierul armean Tigran Sarkisian. "Acest lucru ne aminteste imediat de evenimentele din 1915", a adaugat el.

Cu speranta de a intoarce spatele acestui trecut, Turcia si Armenia au semnat in octombrie 2009 doua texte care prevad stabilirea de relatii diplomatice si redeschiderea frontierei comune. Documentele urmeaza sa fie ratificate de parlamentele din cele doua tari.

Dar dupa aceea au aparut dezacorduri, in special in ceea ce priveste aceste evenimente tragice.

Amenintarea proferata de Erdogan risca sa intarzie si mai mult procesul de reconciliere, comenteaza, la randul sau, Hadi Uluengin, in ziarul Hurriyet.
"Nici Armenia, nici influenta sa diaspora nu vor lasa fara raspuns o astfel de amenintare turca... Amenintarea lui Erdogan a afectat prestigiul nostru diplomatic", scrie el.

Citeste si:
Erdogan avertizează în legătură cu amenințările împotriva...
Erdogan avertizează în...

In fata acestor critici din ce in ce mai puternice, Suat Kiniklioglu, membru al partidului de la putere pentru afaceri externe, a incercat sa minimalizeze impactul declaratiilor lui Erdogan, explicand ca acesta din urma nu intentioneaza sa isi puna in practica amenintarea "nici astazi, nici maine".

Majoritatea analistilor sunt de parere ca este putin probabul ca astfel de expulzari sa aiba loc. O mare parte din imigranti ilegali armeni sunt femei, care fac curatenie si au grija de copii, adesea la Istanbul.

Numarul lor exact nu este cunoscut, dar autoritatile turce au tendinta de a da publicitatii cifre mai mari decat realitatea. Salomoni aprecizata ca numarul lor este intre 10.000 si 20.000, iar Alin Ozinian, care a facut o cercetare pentru o fundatie cu sediul in Armenia, intre 13.000 si 15.000.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.