Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat marți în legătură cu amenințările împotriva statutului Moscheei Al-Aqsa din Ierusalim. De vineri, forțele de securitate israeliene au rănit peste 170 de persoane, majoritatea palestinieni, în incinta și lângă al treilea cel mai sfânt loc al islamului, din Orașul Vechi al Ierusalimului anexat de Israel.

Turcia: Erdogan avertizează în legătură cu amenințările împotriva statutului Moscheei Al-Aqsa

Preşedintele Erdogan a indicat pe contul său de Twitter că i-a spus omologului său israelian, Isaac Herzog, într-o conversație telefonică, „faptul că Moscheea Al-Aqsa a fost atacată de grupuri fanatice după rugăciunile de dimineaţă ieri şi cu o zi înainte..., precum şi tensiunea din Gaza ne-au sporit tristeţea”.

„În această perioadă sensibilă, aş dori să subliniez încă o dată necesitatea de a nu permite provocări şi ameninţări împotriva statutului şi spiritualităţii Moscheei Al-Aqsa", a completat preşedintele turc.

Violențe la Ierusalim, tir de rachetă spre Israel și lovituri asupra Fâșiei Gaza

Incidentul a intervenit la aproximativ un an după ce tensiuni asemănătoare au declanșat un conflict de 11 zile între Israel și grupurile armate din enclava palestiniană Gaza. Israelul a dat, marți dimineață, prima lovitură aeriană asupra Fâșiei Gaza, după alte câteva de luni, ca răspuns la un tir de rachetă dinspre enclava palestiniană.

„O rachetă a fost trasă din Fâşia Gaza asupra teritoriului israelian şi a fost interceptată de sistemul de apărare Iron Dome", a anunţat armata israeliană într-un comunicat.

Nouă eră în relația Israel-Turcia

Israelul şi Turcia au anunţat o nouă eră în relaţia lor, după mai bine de un deceniu de ruptură diplomatică, după vizita istorică a lui Isaac Herzog la Ankara în martie.

Preşedintele Erdogan, apărător fervent al cauzei palestiniene, a criticat în trecut politicile israeliene faţă de palestinieni. Turcia menține legături strânse cu Hamas, mișcare islamistă care controlează Fâșia Gaza din anul 2007.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Aprilie 2022 - 08 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.