Romania sta in continuare foarte prost la capitolele coruptie si respectarea drepturilor minoritatilor sexuale si a persoanele infectate cu HIV/SIDA, potrivit raportului anual al SUA.

Raportul Departamentului de Stat american privitor la drepturile omului pe 2009 constata ca in Romania coruptia la varf ramane o problema, sistemul judiciar este vizat de influente politice, iar restituirea proprietatilor continua sa fie foarte lenta, relateaza NewsIn.

In ceea ce priveste ingerinta in viata privata, Constitutia interzice asemenea actiuni, iar guvernul in general respecta aceste prevederi in practica. Totusi, mentioneaza raportul, a existat o larga perceptie ca monitorizarea ilegala inca exista.

Au existat informatii ca politia si jandarmii au tratat necorespunzator sau au hartuit detinuti si romi. Conditiile din inchisori raman deficitare. Sistemul judiciar nu este impartial si uneori este vizat de influente politice.

Fostul Parlament a ingreunat rezolvarea cazurilor de coruptie la nivel inalt in Romania

Raportul Departamentului de Stat american pentru drepturile omului remarca in cazul Romaniei progrese limitate in lupta anticoruptie, partial din cauza procedurii ce presupune aprobarea Parlamentului pentru investigarea unor ministri sau fosti ministri.

Guvernul nu a implementat legislatia anticoruptie eficient, iar oficialii angajati adesea in practici de coruptie scapa nepedepsiti.

Ineficienta autoritatilor de a raspunde fenomentului coruptiei a continuat sa fie subiectul unor intense critici publice, al dezbaterilor politice si al interesului media.

Organizatiile neguvernamentale si presa au continuat sa observe ca niciun caz major de coruptie la inalt nivel nu s-a soldat cu decizii de trimitere in inchisoare.

Comisia Europeana, in ultimul sau raport despre reforma justitiei, cel din iulie, constata ca "instrumentarea proceselor de coruptie la inalt nivel de catre tribunale, in special ritmul procedurilor legale ramane problematic". In plus, raportul CE afirma ca "procedura ca Parlamentul sa ceara initierea investigatiilor care ii priveste pe fostii ministri nu pare sa fie nici uniforma, nici rapida".

Retrocedarea proprietatilor a continuat in 2009, un proces foarte lent

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Procesul de retrocedare a proprietatilor a continuat sa fie foarte lent in cursul anului 2009, iar marea majoritatea a cazurilor au ramas nesolutionate.

Legea permite restituirea proprietatii si stabileste amenzi pentru oficialii care pun piedici acestui proces. Legea prevede infiintarea Fondului Proprietatea, cu un capital de aproximativ 14 miliarde de lei (4,8 miliarde de dolari), pentru a-i despagubi pe proprietarii carora nu li se pot restitui bunurile. Din cauza intarzierilor, noteaza documentul american, Fondul inca nu a fost listat la bursa, ceea ce inseamna ca actiunile nu sunt tranzactionate decat pe piata gri, la preturi artificial scazute.

Organizatiile fostilor proprietari continua sa sustina ca retrocedarile sunt impiedicate de inertia la nivel local. In unele cazuri, autoritatile guvernamentale locale au continuat sa tergiverseze sau au refuzat sa furnizeze documentele necesare pentru ca proprietarii sa inainteze dosarele. De asemenea, au refuzat sa restituie proprietati fata de care administratiile locale erau interesate.

Citeste si:
Dosar de corupție în vămi. Polițiști de frontieră, suspecți că au...
Dosar de corupție în vămi....

Reprezentantii minoritatilor sexuale din Romania, abuzati de politie si discriminati de societate

Reprezentantii minoritatilor sexuale din Romania au raportat, in 2009, abuzuri ale politiei si discriminare din partea societatii.

Raportul SUA mentioneaza, la capitolul Abuzuri, discriminare si acte de violenta bazate pe orientarea sexuala, ca organizatiile neguvernamentale din domeniu au raportat abuzuri ale politiei si discriminare din partea societatii impotriva lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor si transsexualilor (LGBT). Membrii comunitatii LGBT au continuat sa-si exprime ingrijorarea cu privire la discriminarea lor in sistemul de educatie si de sanatate.

ONG-ul ACCEPT a raportat ca numarul plangerilor membrilor comunitatii LGBT cu privire la hartuirea homosexualilor de catre autoritati a crescut in 2009. Mai multi membrii ai minoritatii sexuale au raportat ca au avut loc raiduri ale politiei si jandarmerei in locuri publice, politistii avand un comportament agresiv. Potrivit plangerilor, politistii si jandarmii ar fi facut comentarii ofensive cu privire la homosexualitate. In majoritatea cazurilor reprezentantii minoritatilor au fostamendati pentru ca ar fi comis acte obscene.

Citeste si:
Raportul „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli...
Raportul „Educația privind...

Autoritatile romane nu reusesc sa protejeze persoanele infectate cu HIV/SIDA impotriva discriminarii

Autoritatile romane nu au reusit, in 2009, sa protejeze persoanele infectate cu HIV/SIDA impotriva discriminarii, acestea avand acces limitat la servicii medicale, educatie si locuri de munca.

Potrivit raportului, discriminarea impotriva persoanelor infectate cu HIV/SIDA impiedica accesul acestora la serviciile medicale de rutina, iar autoritatile rareori au pus in aplicare legile care interzic asemenea forme de discriminare. Departamentul de stat mai mentioneaza ca incalcarea confidentialitatii in ceea ce priveste statutul persoanelor infectate cu HIV a fost comuna si rareori pedepsita.

Observatorii au notat raspandirea discriminarii copiilor infectati cu HIV/SIDA si esecul autoritatilor in a le proteja de discriminare, abuz si neglijare. Au existat dese plangeri impotriva medicilor care au refuzat sa trateze copiii infectati. Dese au fost si cazurile in care personalul medical, din invatamant si angajatii guvernului nu au mentinut confidentialitatea informatiilor despre copiii infectati, ceea ce a cauzat situatii in care copiilor le-a fost negat dreptul la educatie.

Citeste si:
Metropola TV este o instituție care respectă în totalitate...
Metropola TV este o...

Mai mult de jumatate din adolescentii infectati cu HIV/SIDA sunt activi sexual, potrivit raportului, iar acestia au acces redus la facilitati pentru sanatatea reproducerii si prevenirea bolilor cu transmitere sexuala. Guvernul acorda acces universal la terapia antiretrovirala, insa stigmatizarea si discriminarea impotriva persoanelor infectate impiedica frecvent accesul acestora la educatie, ingrijire medicala, servicii guvernamentale si angajare. Sub 60% dintre copiii si adolescentii infectati cu HIV au participat la vreo forma de educatie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.