Acordul privind micul trafic de frontiera dintre Guvernul Republicii Moldova si Guvernul Romaniei a intrat in vigoare vineri si permite rezidentilor din ambele tari, care au domiciliul de cel putin un an intr-o localitate situata in proximitatea frontierei, sa circule fara viza.

Rezidentii care au domiciliul in localitati de langa frontiera, la 30-50 de kilometri, pot circula, astfel, in perimetrul similar din Romania, doar pe baza permiselor de mic trafic de frontiera si a pasaportului valabil, potrivit MAI.

Cererile pentru permise de mic trafic de frontiera vor putea fi depuse incepand cu 1 martie, a declarat joi purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene (MAEIE), Valeriu Turea, a relatat Jurnal.md pe 25 februarie.

Potrivit lui Turea, cererile vor fi primite la sectia consulara a Ambasadei Romaniei din Chisinau. "Permisele vor fi perfectate gratuit. Termenul de analizare a cererilor va fi de 30 de zile, iar termenul de eliberare – 60 de zile", a precizat Turea.

Purtatorul de cuvant al MAEIE a adaugat ca toate problemele cu privire la deschiderea celor doua consulate romanesti la Balti si Cahul au fost solutionate, iar in prezent are loc utilarea tehnica a acestora.

Valeriu Turea a mai spus ca traficul in raza celor 50 de kilometri va fi monitorizat foarte riguros de catre organele abilitate. "Incalcarea reglementarilor referitoare la micul trafic de frontiera se sanctioneaza si poate determina inclusiv revocarea sau anularea permisului", a mai spus Turea. [Liber la cereri pentru permise de mic trafic de frontiera]

Niciun cetatean al Republicii Moldova nu a depus inca cerere pentru eliberarea permisului de mic trafic la frontiera, a declarat Ionel Dumitru, consilier la Ambasada Romaniei din Chisinau, a relatat Info-Prim Neo pe 25 februarie.

Deocamdata cererile pot fi depuse doar la Chisinau, la sectia consulara a Romaniei din capitala Republicii Moldova.

Ministrul roman de interne, Vasile Blaga, a declarat pe 23 februarie ca a dat deja dispozitii pentru tiparirea primelor 350.000 de permise. Pana la aderarea Romaniei la spatiul Schengen, permisele de mic trafic vor fi acordate gratuit, iar ulterior pretul acestora va fi stabilit cu acordul Comisiei Europene, conform NewsIn.

Acordul privind micul trafic de frontiera dintre Guvernul Republicii Moldova si Guvernul Romaniei a fost semnat la 13 noiembrie 2009 la Bucuresti si permite cetatenilor care au domiciliul in localitati de langa frontiera, la 30-50 de kilometri, sa circule in Romania, in perimetrul similar, fara viza, doar cu un permis valabil pentru o perioada cuprinsa intre 2 si 5 ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.