Primul permis de mic trafic de frontiera va fi acordat unui cetatean moldovean in 31 martie, iar pana la 24 martie va fi negociat Acordul privind imprumutul nerambursabil de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova, a declarat joi la Budapesta Emil Boc, dupa intalnirea cu Vlad Filat.

"Dupa o perioada foarte lunga de timp cetatenii, ma refer in primul rand la cei din Republica Moldova, au inceput sa resimta beneficiile in urma relatiilor firesti intre Republica Moldova si Romania. Se resimt si prin beneficiile directe, ca rezultat al deciziilor care au fost adoptate", a declarat prim-ministrul moldovean, Vlad Filat. El a adaugat ca ajutorul nerambursabil de 100 de milioane de euro este privit de moldoveni ca "un gest sincer", relateaza NewsIn.

Filat a mai spus ca trebuie finalizat "in regim de urgenta" acordul dintre ministerele Educatiei din cele doua state, astfel incat tinerii moldoveni sa poata studia in Romania. "Sa privim si acele bariere ce continua sa stea in calea tinerilor. Noi intelegem foarte bine ca sunt norme comunitare, sunt foarte multe aspecte care nu tin de deciziile de la Bucuresti, dar trebuie sa incercam insistent sa le rezolvam", a spus seful Executivului de la Chisinau.

Emil Boc s-a aflat miercuri si joi in capitala Ungariei, unde a participat la Summitul tarilor de la Visegrad privind securitatea energetica si la Summitul Dunarii. Pe agenda vizitei la Budapesta au fost si intrevederi cu omologii din Serbia, Ungaria si Republica Moldova.

De asemenea, cererile pentru permise de mic trafic de frontiera vor putea fi depuse incepand de luni, conform purtatorului de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene (MAEIE), Valeriu Turea, relateaza Jurnal.md.

Potrivit lui Turea, cererile vor fi primite la sectia consulara a Ambasadei Romaniei din Chisinau. "Permisele vor fi perfectate gratuit. Termenul de analizare a cererilor va fi de 30 de zile, iar termenul de eliberare – 60 de zile", a precizat Turea.

Purtatorul de cuvant al MAEIE a adaugat ca toate problemele cu privire la deschiderea celor doua consulate romanesti la Balti si Cahul au fost solutionate, iar in prezent are loc utilarea tehnica a acestora.

Valeriu Turea a mai spus ca traficul in raza celor 50 de kilometri va fi monitorizat foarte riguros de catre organele abilitate. "Incalcarea reglementarilor referitoare la micul trafic de frontiera se sanctioneaza si poate determina inclusiv revocarea sau anularea permisului", a mai spus Turea.

Acrodul privind micul trafic de frontiera dintre Guvernul Republicii Moldova si Guvernul Romaniei a fost semnat la 13 noiembrie 2009 si va intra in vigoare vineri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.