Eurodeputata PSD Corina Cretu, a atras atentia ca, desi pentru prima data in istorie numarul femeilor il depaseste pe cel al barbatilor pe piata muncii, exista inca numeroase diferentieri discriminatorii pe baza de gen.

Corina Cretu a subliniat ca o parte semnificativa a locurilor de munca ocupate de femei sunt cu norma partiala, multe din ele avand la baza contracte cu durata determinata si fiind remunerate necorespunzator.

"La mai bine de jumatate de secol de la includerea in tratatele comunitare a principiului egalitatii de remunerare pentru acelasi tip de munca, o femeie din Uniunea Europeana trebuie, in medie, sa munceasca 418 zile calendaristice pentru a castiga cat un barbat in 365 de zile. Chiar daca politica UE in materie a fost una de pionierat, nu putem sa nu constatam ca diferenta de remunerare stagneaza din 2000 incoace", a explicat eurodeputata intr-o interventie scrisa aferenta dezbaterilor consacrate egalitatii dintre femei si barbati in UE in 2009, potrivit unui comunicat de presa.

De asemenea, ea a evidentiat, ca, daca pana acum, recesiunea a afectat mai ales sectoarele dominate de barbati, cum ar fi constructiile si industria prelucratoare, exista riscul ca politicile guvernamentale marcate de restrictii bugetare sa determine, in Romania si in alte state membre, desfiintarea, in acest an, a numeroase locuri de munca din sfera serviciilor publice, domeniu in care femeile sunt cel mai bine reprezentate.

"Consider esential ca politicile privind egalitatea femei-barbati sa nu fie alterate prin masuri discriminatorii vizandu-i pe unii angajati din sectorul public", a precizat europarlamentarul roman.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.