Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a emis un decret prezidential privind constituirea Comisiei pentru condamnarea regimului comunist totalitar din Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat al serviciului de presa al presedintelui, in decretul semnat de Mihai Ghimpu se spune ca Declaratia de Suveranitate din 23 iunie 1990 si Declaratia de Independenta din 27 august 1991 au insemnat pentru Republica Moldova nu doar inlaturarea regimului comunist totalitar, dar si sansa edificarii unei societati democratice. Desi in aceste aproape doua decenii Republica Moldova a inregistrat progrese pe calea edificarii statului de drept si integrarii in Uniunea Europeana, ea ramane si astazi un stat ce nu cunoaste adevarul despre regimul comunist totalitar din istoria sa.

Informarea obiectiva si multilaterala a societatii despre aceasta este imperios necesara pentru ca generatiile nascute in perioada postcomunista sa cunoasca esenta totalitara a regimului comunist si sa nu admita instaurarea unor regimuri similare pe viitor, se spune in decret.

Pornind de la prevederile Rezolutiei nr.1096 (1996) a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei privind masurile de eliminare a mostenirii fostelor sisteme totalitare comuniste si ale Rezolutiei nr.1481 (2006) a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei privind necesitatea unei condamnari internationale a crimelor regimurilor comuniste totalitare si in temeiul art. 94 alin. (1) din Constitutia Republicii Moldova, presedintele Mihai Ghimpu a constituit Comisia pentru studierea si aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova.

Presedinte al comisiei a fost numit doctor in istorie Gheorghe Cojocaru, comentator la Europa Libera, iar vicepresedinti si membri sunt istorici, juristi, scriitori si sociologi cu renume din Republica Moldova.

Decretul spune ca aceasta comisie va studia documentele si materialele privind activitatea principalelor institutii implicate in instaurarea si mentinerea regimului comunist totalitar prin prisma respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului si va elabora un studiu, o culegere de documente si un raport analitic privind aprecierea istorica si politico-juridica a regimului comunist totalitar.

Pana la 1 iunie 2010 Comisia urmeaza sa prezinte presedintelui Republicii Moldova propuneri in problema de studiu.

Ministerele si alte autoritati administrative centrale si locale sunt obligate prin decret sa acorde Comisiei asistenta necesara.
Decretul a intrat in vigoare la data semnarii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.